Παραμένουν οι ανησυχίες στις αγορές

Γρήγορα εξανεμίστηκε η θετική επιρροή που είχε στις αγορές η συζήτηση ότι η Κίνα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Ιταλία για την αγορά ιταλικών ομολόγων. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κίνας φέρεται ότι δήλωσε ότι η Κίνα δε μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης και ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να στηριχθεί στις δυνάμεις της. Ως αποτέλεσμα η ισοτιμία ευρώ-δολάριο έχασε τη στήριξη που παρείχε ενδεχόμενη συμφωνία Ιταλίας-Κίνας για αγορά ομολόγων, ενώ η ισοτιμία ευρώ-γιεν υποχώρησε στο 104,44. Πτωτικό «γύρισμα» σημείωσαν και οι κεφαλαιαγορές με τον τραπεζικό κλάδο να «βαραίνει» τους δείκτες.

Στη Βρετανία αυξήθηκε, όπως, αναμενόταν, ο πληθωρισμός τον Αύγουστο στο 4,5% από το 4,4% τον Ιούλιο. Η στερλίνα δέχθηκε πιέσεις έναντι του δολαρίου κάτω από το επίπεδο του 1,5800.

Ωστόσο, στις αγορές ευρύτερα παρατηρείται έντονη μεταβλητότητα και εναλλαγές επενδυτικών διαθέσεων ελλείψει μάλιστα και σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων στο υπόλοιπο της ημέρας. Φυσικά η Ευρωζώνη και κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία παραμένουν στο επίκεντρο μετά και το εξαιρετικά υψηλό κόστος δανεισμού της δημοπρασίας 5ετών ιταλικών ομολόγων, με τη μέση απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,6% από το 4,93% αντίστοιχης δημοπρασίας του Ιουλίου.

Από τη δημοπρασία άντλησε 3,9 δισ. ευρώ. Η κάλυψη διαμορφώθηκε στο 1,28 από το 1,93. Εντωμεταξύ, πεπεισμένος για τη ψήφιση των νέων μέτρων αύριο αλλά και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, S. Berlusconi.

Στα επίπεδα προς της παρέμβασης της ΕΚΤ τον περασμένο Ιούλιο μέσω της αγοράς ομολόγων, αναρριχήθηκε η απόδοση των διετών ιταλικών ομολόγων πριν την κρίσιμη δημοπρασία, ενώ τα spread των ελληνικών 2ετών και 10ετών ομολόγων διευρύνθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα με τα CDS να δείχνουν πιθανότητα χρεοκοπίας 98% της χώρας την επόμενη 5ετία.

Ο δείκτης δολαρίου που μετρά την απόδοσή του έναντι 6 βασικών νομισμάτων, βρέθηκε να ενισχύεται πάνω από τις 77 μονάδες, ενώ η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,3665.

Σύμφωνα με τον αναλυτή David Woo της Merrill Lynch, δύο είναι οι προϋποθέσεις ανόδου του δολαρίου: μη επέκταση των προσωρινών μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και δραματική επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών που οδηγεί σε σημαντική υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου. Η πρώτη προϋπόθεση αποτελεί το κεντρικό σενάριο του οίκου αν και «ενισχύεται και η πιθανότητα της δεύτερης προϋπόθεσης», αναφέρει σε σχετικό σημείωμα ο αναλυτής.