Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: «Λίγο πριν… λίγο μετά»

«Βρισκόμαστε λίγο πριν… την κατάρρευση του κλάδου μας εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται ή λίγο μετά… ατενίζοντας το μέλλον με μεγαλύτερη διορατικότητα αφού οι ανασφάλειες που δημιουργούνται σε όλα τα επίπεδα της ζωής του Έλληνα καταναλωτή αφήνουν χώρο για την ανάδειξη της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας» αναφέρει ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, υποψήφιος πρόεδρος ΕΕΑ και επικεφαλής της Mega Brokers, αναφερόμενος σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ασφαλιστική βιομηχανία:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,
 Όλοι γνωρίζετε ότι στα τέλη Ιουλίου, η Τράπεζα της Ελλάδος – η Εποπτική μας Αρχή – έστειλε για διαβούλευση τρία σχέδια με ημερομηνία λήξης την 31η Αυγούστου:

• Ένα για την εκπαίδευση και τις εξετάσεις των διαμεσολαβούντων
•  Ένα σχέδιο κανονισμού συμπεριφοράς των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών
• και ένα σχέδιο Εσωτερικού ελέγχου που αφορά τις Ασφαλιστικές εταιρίες και τους διαμεσολαβούντες,
Ακόμη και ο πιο αδαής αντιλαμβάνεται ότι είναι αδύνατον το μήνα Αύγουστο να μπορέσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε τρία σχέδια με πάνω από 200 σελίδες που αφορούν το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς και ιδιαίτερα των διαμεσολαβούντων.
Δεν υπάρχει κανένας επαγγελματίας που να μη θέλει την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό του κλάδου μας.
Άλλωστε τα προβλήματα στον κλάδο των διαμεσολαβούντων δεν δημιουργήθηκαν με παρθενογένεση, υπάρχουν πάνω από 20 χρόνια τώρα και απλά τα ανέδειξε η οικονομική κρίση, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, ο Επόπτης μας, θα πρέπει να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας μας και όχι λαιμητόμο των χιλιάδων εργαζομένων στις ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά και τους διαμεσολαβούντες του κλάδου.

Όποιος διαβάσει προσεκτικά τις προτάσεις της ΤτΕ διαπιστώνει ότι η εφαρμογή τους θα σημαίνει την έξοδο απ’ το επάγγελμα μεγάλου ποσοστού των διαμεσολαβούντων και ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται ότι ενισχύει το δίκτυο ασφάλισης των τραπεζών αλλά και τα νέα συστήματα διαδικτυακών πωλήσεων των εταιριών. 

Θα πρέπει να σκεφτεί ο Επόπτης μας (ΤτΕ) ότι, εκφράζοντας την πολιτεία σε μια εποχή οικονομικής ύφεσης, δεν μπορεί με τα μέτρα της να συμβάλει στην αύξηση της ανεργίας, η οποία καλπάζει σε ποσοστό πάνω από 20%, καθώς και στην αύξηση πολλών προβλημάτων στις επιχειρήσεις του κλάδου μας, στις οποίες δεν υπάρχουν μόνο οι διαμεσολαβούντες αλλά και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές.

Ακόμη και για τις ασφαλιστικές εταιρίες, που όσοι παρακολούθησαν αυτό τον καιρό τα δρώμενα με την εισαγωγή και την απόσυρση του σχεδίου νόμου στη Βουλή, αντιλαμβάνονται ότι δε συμφέρει κανέναν στον κλάδο μας να κλείνουν αφού επιβαρύνουν το επικουρικό με εκατοντάδες εκατομμύρια, με αποτέλεσμα να το οδηγήσουν στο κλείσιμό του, ενώ το οφθαλμοφανές είναι ότι ίσως είναι καλύτερα να στηρίξουν την κάθε εταιρία με τα 10-20 εκατομμύρια που της λείπουν έτσι ώστε να συνεχίσει να υπάρχει, οι εργαζόμενοι σε αυτήν να μη χάσουν τη δουλειά τους και οι διαμεσολαβούντες που συνεργάζονται μαζί της να μην υποστούν μια νέα ζημιά στις τόσες που έχουν δεχτεί τα τελευταία χρόνια οδηγώντας τους γρηγορότερα στην καταστροφή.

Αγαπητοί κύριοι της Τράπεζας της Ελλάδος, ελάτε να δείτε μαζί με τους εκπροσώπους των διαμεσολαβούντων και των ασφαλιστικών εταιριών ποιος είναι ο τρόπος να επιβιώσουν στην ελληνική οικονομία οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι επιχειρήσεις των διαμεσολαβούντων και να γίνουν μοχλός ανάπτυξης και όχι να συμβάλλετε με την πολιτική σας στην περαιτέρω ύφεση δίνοντας ακόμη ένα πλήγμα στην καταστροφή της χώρας μας.

Αξίζει να γνωρίζουν όλοι, ότι δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης στην οποία να εφαρμόζεται αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο, όταν οι χώρες αυτές είναι πολλά χρόνια μπροστά από εμάς στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής οικονομίας.

Αξίζει ακόμη να γνωρίζουμε ότι για διάφορα ζητήματα που αναφέρονται στα τρία αυτά σχέδια διαβούλευσης, στις προαναφερθείσες Ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ένας διάλογος με το Bipar που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της εποχής μας.

Δυο – τρείς παρατηρήσεις στον κανονισμό λειτουργίας πείθουν για την ανάγκη επανεξέτασης των δεδομένων από τον Επόπτη μας:
1. Κατάργηση των συμβάσεων μεταξύ διαμεσολαβούντων και ασφαλιστικών εταιριών, το οποίο δεν έχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα.
2. Διαδικασίες όπως απόδειξη από τον διαμεσολαβητή, σύγκρουση συμφερόντων που αόριστα αναφέρεται, ίση μεταχείριση πελατών, στοιχεία ανά τρίμηνο στη ΤτΕ που είναι αδύνατο να εφαρμόσει ένας διαμεσολαβητής όταν η ίδια η Τράπεζα γνωρίζει ότι το 90% των επιχειρήσεων αυτών λειτουργούν με μικρό αριθμό εργαζομένων και η υιοθέτησή τους θα αυξήσει τρομακτικά τα λειτουργικά τους έξοδα.
3. 7 ημέρες απόδοση ασφαλίστρων, 7 ημέρες ακύρωσης συμβολαίων, 7 ΗΜΕΡΕΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΩΝ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ.
Αλήθεια ξέρετε πολλούς πελάτες που αποδίδουν σε 7 ημέρες;
Θα ήταν παράκληση να μας τους συστήσετε γιατί κάποιος εξ ημών ζει σε άλλη χώρα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι στις νέες οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά μας, θα πρέπει και οι ασφαλιστικές εταιρίες να προσαρμοστούν δημιουργώντας κατάλληλα προϊόντα που να αναφέρονται στο σημερινό μειωμένο εισόδημα των ελλήνων πολιτών και όχι σε αυτό που υπήρχε πριν από 2-3 χρόνια.
Νοσοκομειακά προγράμματα και εν γένει η προστασία του καταναλωτή με κόστη που δεν συμβαδίζουν πλέον με το ετήσιο εισόδημα για την προώθηση του προϊόντος διότι δεν υφίσταται, εφόσον μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν εργάζεται όλο το χρόνο, πιθανόν να μην εργάζεται και καθόλου και συντηρείται από το Ταμείο Ανεργίας. Πρέπει, λοιπόν, να λαμβάνονται υπόψιν τα νέα οικονομικά δεδομένα γιατί δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε τα καλύτερα προϊόντα, τα οποία δεν μπορούν να απορροφηθούν από τη μειωμένη αγοραστική δύναμη του Έλληνα καταναλωτή.

Την ίδια άποψη θα μπορούσα να έχω και για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα λαμβάνοντας υπόψιν τους ότι με τα σημερινά δεδομένα όπου, η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή των συντάξεων και άρα θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα προγράμματα ώστε να εγγυώνται την ελάχιστη σύνταξη.
Βρισκόμαστε λίγο πριν… την κατάρρευση του κλάδου μας εάν δεν αλλάξουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται ή λίγο μετά… ατενίζοντας το μέλλον με μεγαλύτερη διορατικότητα αφού οι ανασφάλειες που δημιουργούνται σε όλα τα επίπεδα της ζωής του έλληνα καταναλωτή αφήνουν χώρο για την ανάδειξη της ελληνικής ασφαλιστικής βιομηχανίας».

Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου
Μέλος Δ.Σ. ΕΕΑ
Υποψήφιος Πρόεδρος ΕΕΑ με το συνδυασμό
«Το Επιμελητήριό Μας»