Εξετάσεις προετοιμασίας για την QIS5 από την ΤτΕ

Σε νέο κύκλο επαφών με την Τράπεζα της Ελλάδος εισέρχονται οι ασφαλιστικές εταιρείες από τις 15 του μηνός, προκειμένου η εποπτική αρχή να εξετάσει το βαθμό προετοιμασίας της αγοράς για την άσκηση QIS 5.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον, τα ραντεβού με την ΤτΕ θα είναι κατ΄ ιδίαν, ώστε στελέχη της να μελετήσουν διεξοδικά μια σειρά από δεδομένα τα οποία θα αφορούν:
 
-          Στον ισολογισμό της κάθε εταιρείας με βάση το QIS 5 και ειδικότερα στα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2010.
-          Στη σύγκριση των ανωτέρω στοιχείων με τις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου 2010.
-          Στη σύγκριση του ισολογισμού QIS5 με τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρήσης, στο βαθμό βέβαια κατά τον οποίο η εκάστοτε ασφαλιστική εταιρεία πέρασε το ανάλογο τεστ.
-          Στην παρουσίαση από την πλευρά των εταιρειών της μεθοδολογίας αποτίμησης όλων των λογαριασμών ενεργητικού και παθητικού.
 
Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία θα γνωστοποιηθούν στην ΤτΕ σε ηλεκτρονική μορφή ώστε να είναι εύκολη η επεξεργασία τους, ενώ στις προθέσεις της εποπτικής αρχής είναι να ζητήσει από τις ασφαλιστικές εταιρείες να αιτιολογήσουν τις επιλογές τους σε ότι αφορά τις μεθόδους τις οποίες ακολούθησαν προκειμένου να εφαρμόσουν την άσκηση QIS 5.
 
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συνάντηση των ασφαλιστικών εταιρειών με την Τράπεζα της Ελλάδος για το QIS 5 έγινε στις 15 Ιουλίου και ήδη από τότε τα στελέχη της εποπτικής αρχής είχαν επισημάνει την πρόθεσή τους να τηρήσουν χωρίς παρεκκλίσεις το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της άσκησης, αλλά και να εφαρμόσουν στο ακέραιο τις προβλεπόμενες μεθόδους.