Αρνητικό κλίμα στις αγορές

Με κακούς οιωνούς ξεκίνησε σήμερα η εβδομάδα στην αγορά συναλλάγματος αλλά και τις αγορές ευρύτερα εν μέσω σειράς δηλώσεων γερμανών αξιωματούχων που «προκρίνουν» τη λύση της “συντεταγμένης χρεοκοπίας” για την Ελλάδα. 

Το ευρώ διολίσθησε σε χαμηλό 10ετίας έναντι του γιεν, ενώ υποχώρησε κάτω από το 1,35 έναντι του δολαρίου αν και πραγματοποιεί προσπάθειες ανάκαμψης πάνω από το 1,36. Ωστόσο, η αβεβαιότητα γύρω από το θέμα της Ελλάδας αλλά και την φήμη για επικείμενη υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών αναμένεται να εντείνουν τη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος στην πορεία της εβδομάδας. 

Ελλείψει σημαντικών οικονομικών ανακοινώσεων σήμερα, η ισοτιμία ευρώ-δολάριο εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί από την πορεία των κεφαλαιαγορών και τις εξελίξεις αναφορικά με την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη που είναι καταιγιστικές από το Σαββατοκύριακο.

Αναφορικά με τις δηλώσεις των γερμανών αξιωματούχων, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Philipp Roesler σε άρθρο του στη Die Welt το περασμένο Σάββατο επανέφερε ότι το θέμα της συντεταγμένης χρεοκοπίας δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού για την Ελλάδα. 

Σήμερα, ο οικονομικός σύμβουλος της Angela Merkel, Lars Feld, τόνισε ότι είναι καλύτερη η άμεση λύση ενός haircut της τάξης του 50% στο ελληνικό χρέος, ενώ ο Hoyer δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο αν η Ευρωζώνη διέθετε τον κατάλληλο μηχανισμό για συντεταγμένη χρεοκοπία. «Πυροσβεστική» ήταν η παρέμβαση της Κομισιόν, ότι δεν επεξεργάζεται χρεοκοπία της Ελλάδας.

Δημοσιεύματα για πιθανή υποβάθμιση των γαλλικών τραπεζών από τη Moody’s οδήγησαν σήμερα σε σημαντικές ρευστοποιήσεις τις μετοχές του γαλλικού τραπεζικού κλάδου. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, BNP Paribas, Societe Generale και Credit Agricole διαπραγματεύονται σε επίπεδα που δείχνουν 100% ζημίες από την έκθεσή τους στα ελληνικά και τα πορτογαλικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τη Barclays. Μάλιστα, όπως σημειώνει το Bloomberg, στην περίπτωση της Societe Generale, η τιμή της μετοχής της δείχνει πλήρεις απομειώσεις λόγω της έκθεσης σε ιταλικά και ισπανικά ομόλογα. Η Societe Generale βρέθηκε να σημειώνει απώλειες 12% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών, η Credit Agricole βρέθηκε να υποχωρεί 14% σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και η BNP Paribas 12%. Ο Noyer της ΕΚΤ έσπευσε να καθησυχάσει την αγορά, διαβεβαιώνοντας ότι οι γαλλικές τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και ότι έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σε ένα δυσμενές για την Ελλάδα σενάριο.

Σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρριχώνται τα CDS των ισπανικών, ιταλικών και γαλλικών ομολόγων με το ευρώ-δολάριο να αναμένεται να παραμείνει υπό πίεση παρά τις προσπάθειες να περιορίσει την πτώση του. Χαμηλή ήταν η ζήτηση και «τσουχτερό» το επιτόκιο στη δημοπρασία έντοκων γραμματίων ενός έτους στην Ιταλία. Η χώρα άντλησε 7,5 δισ. ευρώ με τη μέση απόδοση να εκτινάσσεται στο 4,153% έναντι 2,959% αντίστοιχης προηγούμενης δημοπρασίας. Η κάλυψη διαμορφώθηκε στο 1,53 έναντι 1,94.

Στην αγορά συναλλάγματος οι σημαντικές πιέσεις που δέχτηκε η ισοτιμία USDJPY κάτω από το επίπεδο του 77,00 ενίσχυσαν τις πιθανότητες ενδεχόμενης παρέμβασης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με τον αναλυτή του DailyFx, Joel Kruger, μια επέκταση της ανόδου για το ιαπωνικό νόμισμα θα ανοίξει το δρόμο επιθετικής παρέμβασης από την Τράπεζα της Ιαπωνίας, ισοδύναμη με αυτή της SNB. «Το όνομα της Τράπεζας της Ιαπωνίας είναι συνώνυμο της παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος με την κεντρική τράπεζα να διαθέτει αρκετά εργαλεία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αν χρειαστεί. Με το γιεν να διαπραγματεύεται κοντά σε ιστορικά υψηλά έναντι του δολαρίου και άλλων νομισμάτων, εκτιμούμε ότι η BoJ δεν θα ανεχθεί νέες κεφαλαιακές ροές στο νόμισμα μετά και την αποδυνάμωση του ελβετικού φράγκου», σημειώνει ο αναλυτής. Επομένως, είναι πιθανό το γιεν να μη συνεχίσει να επωφελείται από την αποστροφή ρίσκου.

Νωρίτερα η στερλίνα υποχώρησε στην περιοχή του 1,58 έναντι του δολαρίου, αν και πλέον διαπραγματεύεται υψηλότερα.
Εξακολουθεί να δέχεται σημαντικές πιέσεις το δολάριο Αυστραλίας με την ισοτιμία AUDUSD να υποχωρεί νωρίτερα στο επίπεδο του 1,03.