Συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Πασόκ για τα νέα μέτρα

Συνεδριάζει σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι η κοινοβουλευτική ομάδα του Πασόκ για τα νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα, που ανακοίνωσε χτες ο Ευάγγελος Βενιζέλος με στόχο τη συστράτευση του κυβερνώντος κόμματος στις αποφάσεις αυτές για την έξοδο από την κρίση.

Ο προβληματισμός στους εκπροσώπους της κυβέρνησης αφορά κυρίως στο ειδικό τέλος για την χτισμένη επιφάνεια, στην ακίνητη περιουσία, που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και αποτελεί μεσοσταθμική επιβάρυνση ανά τετραγωνικό μέτρο της τάξεως των 4 ευρώ.

Στις χαμηλές τιμές ζώνης και χρήσεις οι οποίες είναι λαϊκές μπορεί κάποιος να κληθεί να πληρώσει μόλις 0,5 ευρώ. Ενώ σε περιπτώσεις πολυτελών κατοικιών, όπως π.χ. στα βόρεια προάστια της Αθήνας το ύψος του φόρου θα είναι 10 ευρώ.

Την Τρίτη αναμένεται να ανακοινωθούν περισσότερες πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Πάντως το μέτρο θα λαμβάνει υπόψη το ποιος είναι μακροχρόνια άνεργος, το ποιος είναι ανάπηρος, το ποιος είναι τρίτεκνος και πολύτεκνος, το ποιος υπάγεται δηλαδή στο κοινωνικό τιμολόγιο 1 και κοινωνικό τιμολόγιο 2 της ΔΕΗ.

Όπως ανακοίνωσε ο Ε. Βενιζέλος η είσπραξη θα γίνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ταμειακά, ώστε δημοσιονομικά να εγγραφεί στο έτος 2011. Και για το έτος 2012 η είσπραξη θα γίνει με πολλές δόσεις για να το αντέξει η κοινωνία.