Ζημιές φόρτωσαν τις ασφαλιστικές τα ελληνικά ομόλογα

Θετικά στο αίτημα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ανταποκρίθηκε ο ασφαλιστικός κλάδος, δεχόμενος την πρόσκληση του Institute of International Finance για την ανταλλαγή των ομολόγων που λήγουν έως το 2020. Οι ζημιές που κατέγραψαν οι πέντε μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι Munich Re, Allianz, Ing, Axa, Generali και Eureko, ξεπέρασαν το 1,6 δις ευρώ και αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2011. 

Παρά την επιβάρυνση των οικονομικών αποτελεσμάτων από τις ζημιές που προκάλεσε η ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων, ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ευρώπη διατήρησε την κερδοφορία του, επιδεικνύοντας σημάδια αντοχής στις αρνητικές χρηματοοικονομικές εξελίξεις αλλά και την αύξηση του κόστους καταστροφών που καταγράφηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Στα 703 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές από την αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων για τον όμιλο της Munich Re μετά την απόφαση της διοίκησης να αποτιμήσει το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων σε τιμές αγοράς, μεταφέροντας ζημιά ύψους 125 εκατ. ευρώ στα ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου, ενώ οι ζημιές για τη θυγατρική εταιρεία Ergo ανήλθαν στα 113 εκατ. ευρώ. 

Η κερδοφορία του δευτέρου τριμήνου διαμορφώθηκε στα 738 εκατ. ευρώ έναντι 709 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά τα αποτελέσματα του εξαμήνου επηρεάστηκαν αρνητικά από το κακό πρώτο τρίμηνο του 2011 και τις υψηλές αποζημιώσεις για καταστροφές που υποχρεώθηκε να καταβάλει ο όμιλος. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα υπήρξε ζημιογόνο κατά 210 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,2 δις ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το λειτουργικό αποτέλεσμα κατά το του πρώτου εξαμήνου υπήρξε ζημιογόνο κατά 437 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,2 δις ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, αλλά το κερδοφόρο λειτουργικό αποτέλεσμα του δευτέρου τριμήνου ύψους 947 εκατ. ευρώ επιτρέπει στη διοίκηση του ομίλου να διατηρεί το στόχο για κερδοφορία το 2011. 

Οι επενδύσεις ανήλθαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 193,7 δις ευρώ, από τα οποία τα 159 δις ευρώ είναι τοποθετημένα σε τίτλους σταθερού εισοδήματος. Το 45% αποτελούν κρατικά ομόλογα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι υψηλής διαβάθμισης ΑΑΑ και ΑΑ, ενώ μόνο το 4% είναι τοποθετημένο σε πορτογαλικούς, ιρλανδικούς και ιταλικούς τίτλους.

Στα 326 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές για τον όμιλο της Allianz,  επηρεάζοντας το τελικό αποτέλεσμα του δευτέρου τριμήνου που διαμορφώθηκε στo 1,1 δισ. περίπου μειωμένο κατά 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σε επίπεδο εξαμήνου η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 2 δισ. ευρώ περίπου έναντι 2,7 δισ.  ευρώ το 2010. Τα λειτουργικά αποτελέσματα παρέμειναν σταθερά στα περσινά επίπεδα των 4 δισ.  ευρώ περίπου, ενώ τα έσοδα του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 54,5 δισ. ευρώ από 56 δις ευρώ το εξάμηνο του 2010. Η διοίκηση του ομίλου της Allianz θεωρεί επιτεύξιμο το στόχο για λειτουργική κερδοφορία 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, παρά το αυξημένο κόστος των φυσικών καταστροφών, την αβεβαιότητα των αγορών και τις συναλλαγματικές διακυμάνσεις.  Ο δείκτης φερεγγυότητας παρέμεινε στα υψηλά επίπεδα του πρώτου τριμήνου και διαμορφώθηκε στο 180%. 

Στα 187 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για την ING Bank, ενώ στα 123 εκατ. ευρώ είναι οι ζημιές για την ασφαλιστική δραστηριότητα του ομίλου.  Η επίπτωση από τις απώλειες στο χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων ήταν η βασική αιτία για τη μείωση των κερδών πριν από φόρους της ING Bank, που σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εξαμήνου μειώθηκαν κατά 18,9% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2010 και διαμορφώθηκαν στο 1,3 εκατ. ευρώ. Χωρίς την επίπτωση αυτή η μείωση της κερδοφορίας θα είχε περιοριστεί στο 7,2% καθώς το συγκρινόμενο τρίμηνο είχε συμπεριληφθεί έσοδο ύψους 86 εκατ. ευρώ από την πώληση μεριδίου συμμετοχής και 43 εκατ. ευρώ από τη θετική αποτίμηση ομολογιών του ομίλου, ενώ σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2010 η κερδοροφία μειώθηκε κατά 23,1%.

Μικρότερη ήταν η επίδραση στην ασφαλιστική δραστηριότητα του ομίλου, η κερδοφορία της οποίας ενισχύθηκε στα 673 εκατ. ευρώ, έναντι 18 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010 η κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 57,2%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 690 εκατ. ευρώ. 

Θετική ανταπόκριση βρήκε το αίτημα συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και από τον ομιλο της Axa. Το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων που λήγουν έως το 2020, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εξαμήνου ανέρχεται σε 560 εκατ. ευρώ, ενώ στα 962 εκατ. ευρώ ανέρχεται το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων με λήξεις μετά το 2020. Η συμμετοχή στη συμφωνία οδηγεί σε ζημιές ύψους 92 εκατ. ευρώ για το τμήμα των ομολόγων που λήγουν έως το 2020, ενώ χωρίς απώλειες υπολογίζονται οι τίτλοι με μεταγενέστερες λήξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ομόλογα προς ανταλλαγή ονομαστικής αξίας 560 εκατ. ευρώ, αποτιμώνται με βάση τις σημερινές τιμές αγορές στα 336 εκατ. ευρώ. Οι  απώλειες σε σημερινές τιμές για το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο των 962 εκατ. ευρώ φθάνουν τα 430 εκατ. ευρώ το 55%  καθώς η αποτίμησή τους σε τιμές αγοράς διαμορφώνεται στα 430 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά το χαρτοφυλάκιο των ομολόγων σε χώρες GIIPS που έχει στην κατοχή του ο όμιλος της ΑΧΑ ανέρχεται με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου στα 32,2 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη έκθεση που φθάνει τα 17,6 δισ. ευρώ είναι σε ιταλικά ομόλογα, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 11,1 δις ευρώ, η Πορτογαλία με 2,2 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία με 1,3 δισ. ευρώ. Ο όμιλος έχει τα ομόλογα στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο και αποτιμά την αξία τους σε τιμές αγοράς, που διαμορφώνουν τη αξία του χαρτοφυλακίου σε 29,7 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εξαμήνου ο όμιλος βελτίωσε το δείκτη φερεγγυότητας στο 184% από 178% στο τέλος του 2010. Η κερδοφορία ενισχύθηκε κατά 7% και διαμορφώθηκε στα 2,4 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά τον συνυπολογισμό των έκτακτων ζημιών και των έκτακτων εσόδων από την πώληση μονάδων αυξήθηκαν κατά 308%, προσεγγίζοντας τα 4 δισ. ευρώ.

Στα 140 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι ζημιές από την αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων για τον όμιλο της Generali, ο οποίος παρά αυτή την εξέλιξη πέτυχε κατέγραψε υψηλή κερδοφορία 806 εκατ. ευρώ έναντι 873 εκατ. ευρώ το εξάμηνο του 2010. Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος το ποσό των ελληνικών ομολόγων προς ανταλλαγή αντιπροσωπεύει το 70% της συνολικής έκθεσης σε ελληνικούς τίτλους και η ζημιά άγγιξε το 47% της αξίας των τίτλων. Εξαιρουμένης και της ζημιάς ύψους 143 εκατ. ευρώ που κατέγραψε ο όμιλος λόγω της επένδυσής του στην Telco, η κερδοφορία θα είχε αυξηθεί κατά 24,7% στο 1,1 δισ. ευρώ.
Το λειτουργικό αποτέλεσμα του ομίλου Generali στο τέλος του Ιουνίου ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 12,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Το θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα ενισχύθηκε από την καλή πορεία του κλάδου γενικών ασφαλίσεων, αλλά και την καλή επίδοση που κατέγραψε ο κλάδος ζωής, που αποτέλεσε την καλύτερη επίδοση εξαμήνου τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Το λειτουργικό αποτέλεσμα του κλάδου γενικών ενισχύθηκε κατά 36,3% και ο δείκτης ζημιών βελτιώθηκε στο 96,5%, ενώ το λειτουργικό αποτέλεσμα του κλάδου ζωής ενισχύθηκε κατά 6,1% στο 1,7 δισ. ευρώ. Ο δείκτης φερεγγυότητας του ομίλου βελτιώθηκε στο 134% από 132% το πρώτο εξάμηνο του 2010 και τα κεφάλαια ανήλθαν στα 17,2 δισ. ευρώ.

Στα 48 εκατ. ευρώ αποτιμώνται οι ζημιές της Eureko από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου η έκθεση της Interamerican σε ελληνικά ομόλογα με βάση την εύλογη αξία ανήλθε στο τέλος Ιουνίου στα 86 εκατ. ευρώ – 145 εκατ. ευρώ σε όρους ονομαστικής αξίας – και μετά την απόφαση συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής, η αρνητική επίπτωση στα αποθέματα περιορίζεται στα 11 εκατ. ευρώ. 

Ο δείκτης φερεγγυότητας του ομίλου ενισχύθηκε κατά 4% σε σχέση με το 2010 και διαμορφώθηκε στο 224%, ενώ η φερεγγυότητα των θυγατρικών βελτιώθηκε μετά από τις συγχωνεύσεις στο 233%. Ο όμιλος συνεχίζει τη συντηρητική επενδυτική του πολιτική, επενδύοντας το 80% του χαρτοφυλακίου του σε τίτλους σταθερούς εισοδήματος. Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της Eureko, μειώθηκε στα 40,2 δις ευρώ έναντι 41 δις ευρώ το 2010, εξαιτίας της μειωμένης αξίας των παραγώγων και της αύξησης των spreads στις χώρες GIIPS, που οδήγησε σε μείωση των αποτιμήσεων.  Ο όμιλος προχώρησε στον περιορισμό της έκθεσης που είχε στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία μειώνοντας το χαρτοφυλάκιο στα 588 εκατ. ευρώ από 740 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2010 ή στο 1,8% του χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται στα 31,9 δις ευρώ έναντι 32 δις ευρώ το 2010. Οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα  αυξήθηκαν από 62% στο 69% στο τέλος Ιουνίου και το 84% είναι τοποθετημένο σε τίτλους υψηλής βαθμολογίας ΑΑΑ, ενώ ένα μικρό μέρος μόνο είναι τοποθετημένο σε εταιρικά ομόλογα.