Ευρύτερες οι επιπτώσεις από τη στροφή πολιτικής της ΕΚΤ

Η χθεσινή αντίδραση της αγοράς απορρέει από την στροφή πολιτικής που ακολούθησε η ΕΚΤ με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας Trichet να υπογραμμίζει τις έντονες ανησυχίες γύρω από την οικονομία της Ευρωζώνης και την ανάγκη παράτασης της πολιτικής στήριξης. 

Ένα από τα σημεία-κλειδιά στην ομιλία του Trichet ήταν η αναφορά του στην εξισορρόπηση των πληθωριστικών ρίσκων. Η γλώσσα που χρησιμοποίησε συνέβαλλε στην πτώση του ευρώ με την ισοτιμία να «χάνει» εύκολα τα 1,4 δολάρια, ενώ προετοίμασε το έδαφος για μια αρνητική εικόνα των αγορών σήμερα, Παρασκευή. Η συζήτηση γύρω από μια συντονισμένη παγκόσμια πολιτική στήριξης λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες παγκοσμίως αρχίζει να κυριαρχεί στην αγορά ενόψει μάλιστα και της συνάντησης των G7 (Παρασκευή, Σάββατο) στη Γαλλία.

Τεχνικά, το επίπεδο-κλειδί για το ευρώ αποτελεί το 1,3835 (στήριξη του Ιουλίου). Αν το ενιαίο νόμισμα υποχωρήσει κάτω από αυτό το επίπεδο, τότε αναμένουμε επιτάχυνση των απωλειών και έκθεση του ευρώ προς την περιοχή του 1,2 τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Από την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου από τα υψηλά του 2008 έως και τα τρέχοντα επίπεδα, φαίνεται ότι η αγορά κινείται καθοδικά και πιθανότατα να διαμορφώσει νέα χαμηλή κορυφή. Η προοπτική αυτή στηρίζεται, σε μακροοικονομικό επίπεδο, στη ραγδαία επιδείνωση της οικονομίας της Ευρωζώνης και εκτιμούμε ότι οι προσπάθειες για μια «ομαλή προσγείωση» δεν θα αποδώσουν καρπούς δεδομένου ότι οι τοπικές αγορές βρίσκονται αντιμέτωπες με πλήθος προβλημάτων: διάσωση περιφερειακών χωρών, προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, αναταραχή σε πολιτικό επίπεδο και απειλή υποβαθμίσεων.

Από άποψη στρατηγικής, εξακολουθούμε να αναζητούμε ευκαιρίες για αγορά του δολαρίου. Το υπάρχον επενδυτικό περιβάλλον ευνοεί την αποστροφή ρίσκου και επομένως εξακολουθούμε να στηρίζουμε την αγορά ασφαλών καταφυγίων. Με το ελβετικό φράγκο να μην αποτελεί αυτή την περίοδο την κατάλληλη επιλογή και το γιεν να μην είναι και τόσο «ασφαλές», εκτιμούμε ότι το δολάριο αποκομίζει τα μέγιστα οφέλη από τις ροές κεφαλαίων σε ασφαλή καταφύγια. Επαναλαμβάνουμε ότι η άποψη εναλλακτικής επιλογής στα νομίσματα υψηλών αποδόσεων και σε αυτά των αναδυόμενων χωρών είναι διαστρεβλωμένη και μελλοντικά θα αποδειχθεί επίπονη και λανθασμένη δεδομένου ότι η αβεβαιότητα και η αστάθεια αρχίζει να επεκτείνεται και σε αυτές τις αγορές. Ως αποτέλεσμα, τα νομίσματα που συνδέονται με το ρίσκο θα πέσουν θύματα ρευστοποιήσεων σε μια περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας της παγκόσμιας οικονομίας. Η ιδέα στροφής στο δολάριο Αυστραλίας, αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Αν και η απόδοση του νομίσματος είναι ελκυστική, η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας και των αγορών σε ένα μεταγενέστερο στάδιο θα επηρεάσει και τις αγορές της Ασίας και τις αναδυόμενες αγορές.