Με αποχώρηση από το Επικουρικό απειλεί η ΕΑΕΕ

Να τεθούν άμεσα σε διαβούλευση και ψήφιση οι διατάξεις του άρθρου 48 ζητά η ασφαλιστική αγορά, δηλώνοντας έντονα την αντίθεση της για την απόσυρση του άρθρου από το  σχέδιο νόμου «ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ», που αφορά σε θέματα του Επικουρικού Κεφαλαίου

Σε ανακοίνωση της η Ένωση αναφέρει ότι η απόσυρση ήταν αποτέλεσμα «συντεταγμένων πιέσεων που δέχθηκε» η πολιτεία και καλεί τους αρμόδιους φορείς να επιλύσουν το ζήτημα διαφορετικά «δεν βρίσκει λόγο να συμμετέχει στη διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο μετά την απόσυρση των εν λόγω διατάξεων χάνει την τελευταία ευκαιρία να λειτουργήσει ομαλά».

Όπως αναφέρει η ΕΑΕΕ «οι εν λόγω διατάξεις σκοπό είχαν την αποφυγή της κατάρρευσης και τη συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση. Και τούτο, προκειμένου το Επικουρικό Κεφάλαιο να συνεχίσει να ασκεί το σημαντικό κοινωνικό έργο του και να μην αναγκαστεί να προβεί σε επώδυνες λύσεις όπως η στάση πληρωμών ή η υπέρμετρη επιβάρυνση του συνόλου των ασφαλισμένων. Επισημαίνεται ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο έχει άνοιγμα της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ και ότι αντιμετωπίζει -πέραν όλων των άλλων- τις συνέπειες των ζημιών που προκαλεί το τεράστιο πλήθος ανασφάλιστων οχημάτων, για την ύπαρξη των οποίων ουδεμία ευθύνη φέρει η Ασφαλιστική Αγορά.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και των δικαιούχων αποζημίωσης θίγονται πολύ περισσότερο από μια ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας του Επικουρικού Κεφαλαίου συγκριτικά με τις συνέπειες που θα είχαν οι περιορισμένες μειώσεις παροχών  τις οποίες προέβλεπαν οι αποσυρθείσες διατάξεις, που δεν επηρεάζουν σημαντικά τη μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων αποζημίωσης.

Ουδείς αμφισβητεί ότι η σωστή λύση θα ήταν «η Πολιτεία να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα του Επικουρικού Κεφαλαίου με την οικονομική ενδυνάμωσή του και με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στην ασφαλιστική αγορά και όχι με τη μετακύλιση των προβλημάτων στους Έλληνες πολίτες, παθόντες ή ασφαλισμένους» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών. Είναι, όμως, γνωστό ότι η Πολιτεία στη σημερινή δημοσιονομική συγκυρία αδυνατεί να συμβάλει οικονομικά, τη στιγμή που οι δικαιούχοι αποζημίωσης επείγονται να αποζημιωθούν και δεν ικανοποιούνται με ευχολόγια και γενικόλογες παραινέσεις.

Η ΕΑΕΕ καλεί την Πολιτεία, αναλογιζόμενη τις ευθύνες της, να θέσει τις διατάξεις αυτές άμεσα σε ανοιχτή διαβούλευση και ψήφιση.

Σε διαφορετική περίπτωση η Ασφαλιστική Αγορά, σταθερά και με συνέπεια αρωγός και συμπαραστάτης της Πολιτείας έως σήμερα, δεν βρίσκει λόγο να συμμετέχει στη διοίκηση του Επικουρικού Κεφαλαίου, το οποίο μετά την απόσυρση των εν λόγω διατάξεων χάνει την τελευταία ευκαιρία να λειτουργήσει ομαλά».