Βελτιώνεται η διάθεση για ρίσκο προς όφελος του ευρώ

Η απόρριψη των προσφυγών κατά της συμμετοχής της Γερμανίας στα πακέτο διάσωσης της Ελλάδας από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και η απρόσμενη άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης τονώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και δίνουν βραχυπρόθεσμη ώθηση στο ευρώ.

Υποχωρεί ένα ακόμα εμπόδιο για το ευρώ μετά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γερμανίας, το οποίο απεφάνθη ότι δεν προκύπτει θέμα αντισυνταγματικότητας στην συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Στον απόηχο της είδησης η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου αναρριχήθηκε στο 1,4150 για να υποχωρήσει αμέσως στο 1,4082.

Η χθεσινή επιθετική παρέμβαση της Τράπεζας της Ελβετίας να βάλει σε τάξη την αγορά συναλλάγματος θέτοντας στόχο το 1,20 στην ισοτιμία ευρώ-φράγκου, ευνόησε το ενιαίο νόμισμα. Το ευρώ διαπραγματεύεται πάνω από την περιοχή του 1,40 έναντι του δολαρίου με τη βραχυπρόθεσμη προοπτική του να εξαρτάται από την αυριανή τοποθέτηση της ΕΚΤ ως προς τη νομισματική της πολιτική.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του DailyFx, Ilya Spivak, το δολάριο αναμένεται να παραμείνει σε θέση άμυνας με τα «ευαίσθητα» στο ρίσκο νομίσματα να ακολουθούν την ανοδική πορεία των μετοχών.

Εν τω μεταξύ στις ΗΠΑ, με τη δεύτερη δέσμευση του προέδρου Ομπάμα να παραμένει η τόνωση της απασχόλησης κι ενώ η δημοτικότητά του έχει λάβει την κατιούσα, δημοσίευμα κάνει λόγο για την προώθηση μέτρων ενίσχυσης της απασχόλησης ύψους 300 δισ. δολαρίων μέσω περικοπών φόρων και δαπανών υποδομών αλλά και της οικονομικής στήριξης σε τοπικό διοικητικό επίπεδο. Τις πληροφορίες δημοσιεύει το CNN με το Λευκό Οίκο να αρνείται να σχολιάσει.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων στην Ευρώπη, απρόσμενη ήταν η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο στη Βρετανία παρά τη μικρή ενίσχυση της μεταποίησης, λόγω της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 0,2%, ενώ η μεταποίηση ενισχύθηκε κατά 0,1% από πτώση 0,4% τον Ιούνιο. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τη στασιμότητα της βρετανικής οικονομίας ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία αναμένεται να προχωρήσει στην ανακοίνωση μέτρων στήριξης αρχής γενομένης από τους επόμενους μήνες. Η στερλίνα απομακρύνθηκε από τα χαμηλά επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου αν και υποχώρησε έναντι του ευρώ υπό την προοπτική νέων μέτρων στήριξης της βρετανικής οικονομίας. Ειδικότερα, στον απόηχο των στοιχείων, ενισχύθηκε στα 1,5973 δολάρια με το χαμηλό επτά εβδομάδων να διαμορφώνεται στο 1,5921. Το ευρώ βρέθηκε να ενισχύεται στις 88,04 πένες.

Στη Γερμανία, σε υψηλό έτους αναρριχήθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο, σημειώνοντας άνοδο 4% σε σχέση με τον Ιούνιο, οπότε υποχώρησε κατά 1%. Οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση μόλις κατά 0,5%, σύμφωνα με το Bloomberg.
Στην αγορά συναλλάγματος η εικόνα όπως διαμορφώνεται μέχρι αυτή την ώρα: Το δολάριο ανακόπτει την εξαήμερη ανοδική πορεία του έναντι του ευρώ με τις μετοχές να ενισχύονται κι ενώ η παρέμβαση της SNB μείωσε τη ζήτηση των ασφαλών καταφυγίων. Ο δείκτης του δολαρίου που μετρά την απόδοσή του έναντι έξι βασικών νομισμάτων, υποχωρεί στις 75,525 μονάδες. Το αμερικανικό νόμισμα σημειώνει πτώση στα 77,18 γιεν και στα 85,81 ελβετικά φράγκα. Το γιεν ενισχύεται στο 108,73 έναντι του ευρώ. Το δολάριο Αυστραλίας εξακολουθεί να αποκομίζει κέρδη μετά τη βελτίωση του ΑΕΠ και την πρόθεση του διοικητή της Τράπεζας της Αυστραλίας, Glenn Stevens, να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύεται στην περιοχή του 1,0600 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου περιορίζει τα κέρδη της στο 1,4060.