Έντονα αρνητικό το επενδυτικό συναίσθημα

Οι αγορές ξεκίνησαν τη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας με έντονη πτώση, καθώς κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η ειδησεογραφία ήταν ιδιαίτερα αρνητική. Μάλιστα, δεδομένου ότι η ρευστότητα σήμερα αναμένεται περιορισμένη λόγω της αργίας στη Wall Street, η πτώση έχει σημαντική βαρύτητα.

Από τη μια η διακοπή των συζητήσεων μεταξύ της Τρόικας και της ελληνικής πλευράς είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αναταραχή και παρά τη προσπάθεια να υποβαθμιστεί το γεγονός, τα πραγματικά γεγονότα δείχνουν ότι υπήρξε αναβρασμός στους επενδυτές αφού ακολούθησαν και δηλώσεις που έκαναν λόγω για χρεοκοπία της Ελλάδας μέχρι το τέλος του έτους σε μια προσπάθεια να παραδειγματιστεί η Ιταλία, που εμφανίζει ανάλογη απροθυμία να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.

Από την άλλη, η νέα εκλογική ήττα της κ. Μέρκελ και μάλιστα στην εκλογική της περιφέρεια προκαλεί νευρικότητα αφού το πολιτικό σκηνικό στη Γερμανία, σίγουρα δεν είναι ήρεμο και σταθερό. Από όλα αυτά, δεν έλειψαν και οι δηλώσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, για επιστροφή της Γερμανίας στο μάρκο και για ένα θερμό και ταραγμένο Σεπτέμβρη. Το τελευταίο φαίνεται να είναι και το πιο ‘γήινο’ σενάριο για την ώρα.

Όμως οι αρνητικές ειδήσεις δε σταματούν εδώ, αφού σήμερα δίνεται συνέχεια από νέες δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, όλες οι δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων έχουν μια κοινή κατεύθυνση, ένα κοινό νόημα. Το νόημα αυτό είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση της Ευρώπης. Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Σρέντερ, το είπε ξεκάθαρα χθες ότι πρέπει να υπάρξουν οι ‘Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης’ προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα και σήμερα ο κ. Τρισέ ανάμεσα στα πολλά είπε σχεδόν επιβεβαιωτικά, ότι οι ευρωπαίοι πολίτες κάποια στιγμή θα έχουν ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο γερμανικός δείκτης DAX δέχεται για μια ακόμα ημέρα τα πυρά των επενδυτών και πριν από λίγη ώρα διαπραγματευόταν στις 5.305 μονάδες, επίπεδο στο οποίο είχε να βρεθεί από τον Αύγουστο του 2009. Την ίδια ώρα η ισοτιμία EUR/USD προσεγγίζει το 1,4100 και η ισοτιμία EUR/CHF προσπαθεί να παραμείνει πάνω από το 1,1100. Ο χρυσός πέρασε και πάλι πάνω από τα $1900 ενώ το πετρέλαιο καταρρέει στα $84,50.

Νέες αρνητικές ενδείξεις για την εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας εμφανίστηκαν σήμερα, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο το αρνητικό συναίσθημα των επενδυτών. Γίνεται σαφές για μια ακόμα φορά ότι οι αγορές έχουν ανάγκη από ένα τρίτο πακέτο τόνωσης της οικονομίας αλλά και από μια σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη Κίνα.

Για το υπόλοιπο της ημέρας αναμένουμε τις αγορές να κινηθούν σε μικρό εύρος τιμών περιορίζοντας τις πρωινές διακυμάνσεις. Ιδιαίτερα φορτωμένο είναι και το οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας, με κύριο χαρακτηριστικό, τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από πέντε κεντρικές τράπεζες. Περισσότερα για το συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο DailyFX.gr.