Χρειάζεται και συμμόρφωση…

Τα «ανοιχτά» μέτωπα είναι ακόμα πολλά για την ασφαλιστική αγορά, καθώς σε επίπεδο νομοθεσίας αλλά και εποπτείας υπάρχουν ακόμα ζητήματα που εξετάζονται αρμοδίως και όταν ολοκληρωθούν θα ζητηθεί από τις εταιρείες να προσαρμοστούν.

Για παράδειγμα, το θέμα της «διαφάνειας» δεν έχει λυθεί οριστικά παρά το γνωστό νομοσχέδιο που επί σειρά μηνών αποτέλεσε πεδίο ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων της ασφαλιστικής αγοράς και της πολιτείας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς συνεχίζουν να βρίσκουν εστίες αδιαφάνειας στα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών και παρεμβαίνουν εξατομικευμένα κατά περίπτωση.
 
Το ίδιο «ανοικτό» είναι και το θέμα της εποπτείας, καθώς η ΤτΕ συνεχίζει να θέτει κανόνες και να ζητεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν σε αυτούς που σημαίνει ότι η ασφαλιστική αγορά έχει δρόμο να διανύσει έως ότου καταφέρει να ενταχθεί στο νέο πλαίσιο κανόνων που αποσκοπούν φυσικά στην διασφάλιση της φερεγγυότητας των εταιρειών και την ομαλή λειτουργία της αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα του εσωτερικού ελέγχου, όπου η ΤτΕ έδωσε στις αρχές του καλοκαιριού τον «μπούσουλα» στις εταιρείες για τον τρόπο που θα δομήσουν τις διαδικασίες που αφορούν τον εσωτερικό έλεγχο. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό οι εταιρείες οφείλουν να ορίσουν υπεύθυνο εσωτερικού ελέγχου ο οποίος θα είναι γνώστης του αντικειμένου και θα έχει επάρκεια για να επιτελεί αυτό το τόσο σημαντικό έργο, το οποίο θα αποτυπώνεται σε ετήσια έκθεση που θα καταρτίζει και θα την καταθέτει στην ΤτΕ. 

Ωστόσο, οι  πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά των εταιρειών υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν έχουν αντιμετωπίσει με επάρκεια την δόμηση των διαδικασιών εσωτερικού τους ελέγχου με αποτέλεσμα σαφώς να δημιουργηθούν προβλήματα όπου και πάλι η εποπτεία θα αναγκαστεί να τα αντιμετωπίσει εξατομικευμένα. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η διαφάνεια και ο εσωτερικός έλεγχος που συνιστούν τις «εκκρεμότητες» της ασφαλιστικής αγοράς. 

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα  όπως η διασφάλιση του επαγγέλματος από περιπτώσεις προβληματικών επαγγελματικών συμπεριφορών, η τήρηση των κανονισμών λειτουργίας, η υιοθέτηση όσων καθορίζονται από το σχέδιο νόμου για την διαφάνεια και πολλά ακόμη. Βέβαια, μείζον θέμα σε όλα αυτά είναι η στάση των εταιρειών και ειδικότερα η απαρέγκλιτη συμμόρφωσή τους στα νέα δεδομένα καθώς είναι λυπηρό αλλά πραγματικό υπάρχουν ακόμα εταιρείες που θέλουν να φέρουν ακόμη και την εποπτεία και τη νομοθεσία στην δική τους λογική διότι έτσι τους βολεύει. Ας γίνει επιτέλους κατανοητό ότι χρειάζεται συμμόρφωση.