Ασφαλιστική απάτη: Πρέπει και μπορεί να αντιμετωπιστεί!

του Νίκου Πέππα, Country Manager Greece & Cyprus της SAS

Το πρόβλημα της απάτης στον ασφαλιστικό κλάδο υπάρχει από την εποχή που εμφανίστηκαν οι πρώτες ασφάλειες. Οι Έλληνες είχαν δημιουργήσει ένα είδος ναυτιλιακής ασφάλειας για την καταβολή αποζημιώσεων σε περίπτωση ναυαγίου των εμπορικών πλοίων κατά τη μεταφορά αγαθών. Σε λίγο καιρό, αποτέλεσε κοινή πρακτική για τους ιδιοκτήτες να κρύβουν τα πλοία τους σε ξένα λιμάνια, προφασιζόμενοι ψεύτικα ναυάγια, για να εισπράττουν τα χρήματα της ασφάλειας. Ακόμη και σ’ αυτά τα χρόνια προσλαμβάνονταν ειδικοί ερευνητές για να διαπιστώσουν αν το σκάφος είχε πράγματι βυθιστεί…

Σήμερα, το μέγεθος του προβλήματος της ασφαλιστικής απάτης είναι εντυπωσιακό και συναντάται όπου υπάρχουν ασφαλιστικές υπηρεσίες. Πλέον, υπολογίζεται ότι η ασφαλιστική απάτη αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 10% των συνολικών αποζημιώσεων, ποσοστό που έχει παραμείνει σχετικά σταθερό κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Παράλληλα, εκτιμάται ότι μόνο στις ΗΠΑ, οι ετήσιες απώλειες της ασφαλιστικής απάτης στους κλάδους των ζημιών και των ατυχημάτων φτάνουν τα 30 δισ. δολάρια! Στην πραγματικότητα, το πλήρες μέγεθος της ασφαλιστικής απάτης είναι άγνωστο. Ακόμη και αν υπήρχε ένας ενιαίος φορέας επιφορτισμένος με την παρακολούθηση όλων των μορφών απάτης, το έργο του πρακτικά θα ήταν αδύνατο, καθώς οι μορφές της απάτης είναι ποικίλες και μεταβάλλονται συνεχώς.

Η ευκαιριακή απάτη είναι ένα διαρκές πρόβλημα για τον ασφαλιστικό κλάδο, αλλά η σημαντικότερη πρόκληση έρχεται με τη μορφή της οργανωμένης απάτης. Σκηνοθετημένα ατυχήματα και εξελιγμένες συμβιβαστικές συμφωνίες οργανώνονται από μεγάλα κυκλώματα που περιλαμβάνουν δικηγόρους, κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και, φυσικά, ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιθυμούν να εισπράξουν χρήματα από τις αποζημιώσεις.

Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες, μέχρι τώρα, δεν είχαν άλλο τρόπο να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο αυτό πρόβλημα, παρά μετακυλώντας το κόστος της απάτης στα ασφάλιστρά τους. Είναι προφανές όμως ότι, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς καταναλωτές και επιχειρήσεις αδυνατούν να καταβάλουν αυξημένα ασφάλιστρα.

Συνεπώς, η αντιμετώπιση της απάτης αποτελεί πλέον πρώτη προτεραιότητα για τις ασφαλιστικές εταιρείες και σ’ αυτόν τον τομέα η τεχνολογία – και ειδικότερα τα Business Analytics – μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά.

Το πρόβλημα και η πρόταση της SAS

Το μεγάλο πρόβλημα της πλειοψηφίας των λύσεων που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά είναι ότι ανιχνεύουν την απάτη αφού αυτή έχει συμβεί και αφού η αποζημίωση έχει καταβληθεί. Παράλληλα, παρότι υπάρχουν καινοτόμες λύσεις που χρησιμοποιούν κάρτες βαθμολόγησης (scorecards) για την ανίχνευση της απάτης, αυτές λειτουργούν σε επίπεδο πελάτη και δεν προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της οργανωμένης απάτης.

Η πλατφόρμα SAS Fraud Framework for Insurance προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ανίχνευση, την πρόβλεψη και τη συνολική διαχείριση των απαιτήσεων πελατών που ενέχουν δόλο, σε όλο το εύρος μιας ασφαλιστικής επιχείρησης. Περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες τεχνολογίες για την πρόγνωση και την πρόληψη της απάτης, τη διαχείριση των ειδοποιήσεων και των υποθέσεων. Οι τεχνολογίες αυτές είναι πλήρως ενοποιημένες με τη λύση SAS Social Network Analysis, που αποκαλύπτει στους ελεγκτές τα παράνομα και επικίνδυνα κοινωνικά δίκτυα.

Ουσιαστικά, η λύση SAS Social Network Analysis εφαρμόζει την ανάλυση των διασυνδέσεων στον τομέα της ανίχνευσης και πρόληψης της απάτης. Χρησιμοποιώντας τη μαζί με το SAS Fraud Framework, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούν να εντοπίσουν ύποπτα άτομα και συναλλαγές, προλαμβάνοντας περιπτώσεις απάτης.

Εν κατακλείδι, η ολοκληρωμένη πλατφόρμα της SAS – η οποία αποτελεί το απαύγασμα της μακρόχρονης εμπειρίας στον κλάδο με εγκαταστάσεις σε μερικούς από τους μεγαλύτερους ασφαλιστικούς οργανισμούς παγκοσμίως – αντιμετωπίζει το μείζον πρόβλημα της ασφαλιστικής απάτης από τη γένεσή του, παρέχοντας αυξημένα επίπεδα ανίχνευσης και σημαντική βελτίωση στη λειτουργική απόδοση των επιχειρήσεων και μειώνοντας, παράλληλα, δραστικά τα τεράστια κόστη.