«Τα εν οίκω μη εν δήμω» αλλά…

Ο τίτλος που επέλεξε σήμερα ο Ανασφάλιστος δεν είναι από αυτούς που χαροποιούν όσους “διψάνε” για ίντριγκα και παρασκήνιο ή κάποιες φορές για “αποκαλυπτική ενημέρωση” χωρίς σοβαρά στοιχεία, απλά μόνο στο βωμό ενός κλικ στο διαδίκτυο.

Από την άλλη πλευρά, είναι άλλοι που ισχυρίζονται πως πρέπει να γίνονται όλα γνωστά με κάθε (επικοινωνιακό) κόστος.

Πολλά πειστήρια βέβαια δεν χρειάζονται για να εντοπίσει κανείς σοβαρά σημάδια εσωστρέφειας στον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Έχουν υπάρξει περιστατικά στο παρελθόν, ενώ θα υπάρξουν και άλλα στο εγγύς μέλλον όσο η πίτα της αγοράς παραμένει ίδια. Όσο προσωπικές φιλοδοξίες υπερβαίνουν συλλογικές προσπάθειες.

Η τελευταία ανακοίνωση για αποχώρηση των τριών εκλεγμένων αντιπροσώπων του ΣΠΑΤΕ από την ΠΟΑΔ καταδεικνύει το γεγονός αυτό: Την αντίθεση, δηλαδή, των απόψεων στις τάξεις της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Δεν μπορεί δηλαδή να υπάρξει μια “μίνιμουμ συμφωνία κυρίων” σε θέματα βασικά που έχει ανάγκη ο κλάδος;

Τα ευχολόγια για ενότητα είναι καλά – και ενθαρρυντικά – αλλά κάποτε απαιτείται και η ουσία.

Στο προσκήνιο βρίσκονται πλατφόρμες και online πωλήσεις που κατακτούν μέρα με τη μέρα μερίδιο αγοράς στο αυτοκίνητο. Τα επόμενα χρόνια οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα έχουν λόγο στην ασφάλιση.

Οι ίδιο οι ασφαλιστές έχουν μιλήσει για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού που προβληματίζουν έντονα τους ίδιους και το μέλλον των εργασιών τους.

Οι τράπεζες ασκούν επίσης πιέσεις ενισχύοντας τομείς του bancassurance.

Ψηφιακές τεχνολογίες και νέες άλλες τάσεις αλλάζουν εκ βάθρων το ρόλο του διαμεσολαβητή.

Θα βρεθούν μήπως λύσεις για όλα αυτά στον κλάδο με εσωστρέφεια και πολυδιάσπαση;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*