Κόβεται το προνόμιο αποζημίωσης εργαζομένων στις ανακλήσεις αδειών

Την πλήρη κατάργηση του προνομίου των εργαζομένων στην καταβολή αποζημιώσεων και δεδουλευμένων σε περίπτωση ανάκλησης της άδειας μιας ασφαλιστικής εταιρείας από την περιουσία της, προβλέπει ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εξυγίανση του πιστωτικών ιδρυμάτων που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Το δικαίωμα αποζημίωσης των εργαζομένων από την περιουσία της ασφαλιστικής επιχείρησης – με αναδρομική ισχύ από το 2006 – είχε θεσμοθετηθεί με νόμο του 2007. Η ρύθμιση είχε αποτελέσει πρωτοβουλία του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου και επέτρεψε τη χρηματική αποζημίωση των υπαλλήλων που εργάζονταν στις εταιρείες που έκλεισαν τα τελευταία πέντε χρόνια, μεταξύ αυτών και των εργαζομένων στον όμιλο της Ασπίς Πρόνοια.

Όπως προέβλεπε η σχετική ρύθμιση «οι απαιτήσεις από σχέση εξαρτημένης εργασίας, εκτός των απαιτήσεων προσώπων που ασκούν τη διοίκηση και διαχείριση της ασφαλιστικής επιχείρησης, έχουν προνόμιο επί του συνόλου της περιουσίας της ασφαλιστικής επιχείρησης, εξαιρουμένων των εξόδων εκκαθάρισης και των μαθηματικών αποθεμάτων που υπάγονται στην κατηγορία τεχνικών αποθεμάτων ασφαλίσεων ζωής, σύμφωνα με το άρθρο 7 του παρόντος. Οι απαιτήσεις του προηγούμενου εδαφίου προηγούνται των απαιτήσεων των δικαιούχων ασφάλισης αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία
αυτοκινήτων, καθώς και των απαιτήσεων των λοιπών ασφαλίσεων κατά ζημιών. Τα προηγούμενα εδάφια ισχύουν αναδρομικά από 1/1/2006».

Παρά το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για την καταβολή αποζημιώσεων, η ικανοποίησή τους από την περιουσία της εταιρείας είχε προκαλέσει συζητήσεις για το κατά πόσο η σχετική ρύθμιση ήταν συμβατή με την κοινοτική νομοθεσία, που ορίζει ότι το προϊόν της ασφαλιστικής τοποθέτησης, προορίζεται αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ασφαλισμένων.

Υιοθετώντας αυτή την άποψη το υπουργείο Οικονομικών, ακυρώνει την προηγούμενη ρύθμιση και περιορίζει το προνόμιο στην ασφαλιστική τοποθέτηση στους δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλιση, δηλαδή στους ασφαλισμένους. Όπως προβλέπει ο νόμος το προνόμιο αυτό προηγείται από κάθε άλλο γενικό ή ειδικό προνόμιο εκτός από το προνόμιο του επόπτη εκκαθάρισης και του εκκαθαριστή. 

Το προνόμιο ασκείται αποκλειστικά από τους δικαιούχους ασφαλίσεων ζωής, από τους δικαιούχους ασφαλίσεων αστικής ευθύνης από την κυκλοφορία αυτοκινήτων και από τους δικαιούχους των λοιπών ασφαλίσεων κατά ζημιών, στα περιουσιακά στοιχεία που έχουν διατεθεί σε ασφαλιστική τοποθέτηση αντίστοιχα για καθεμιά από τις ασφαλίσεις αυτές.