Οφέλη 300 εκατ. ευρώ στο Επικουρικό από το «κούρεμα» των αποζημιώσεων

Οικονομικά οφέλη της τάξης των 300 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα αποκομίσει το Επικουρικό Κεφάλαιο του κλάδου Ασφάλισης Αυτοκινήτων εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει «κούρεμα» στις αποζημιώσεις του φορέα.
 
Σύμφωνα με υπολογισμούς τους οποίους έχει κάνει η διοίκηση του Επικουρικού, το άνοιγμά του, που σήμερα υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, θα περιοριστεί στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ κάθε νέα ανάκληση άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής εταιρείας θα κοστίζει σαφώς λιγότερα.
 
Το γεγονός αυτό επιτρέπει στα στελέχη του Επικουρικού να ελπίζουν ότι οι τράπεζες θα θελήσουν να επανεξετάσουν το αίτημα που έχει υποβληθεί από το φορέα για τη δανειοδότησή του κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ.
 
Σε κάθε περίπτωση πάντως θα επιτρέψει στο φορέα να επιστρέψει σε ταχύτερους ρυθμούς αποζημιώσεων, δεδομένου ότι σήμερα καταγράφονται καθυστερήσεις οι οποίες ξεπερνούν και τον έναν χρόνο.
 
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν επίσης ότι η ψήφιση της τροπολογίας θα ανοίξει το δρόμο και για νέες ανακλήσεις αδειών από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ προσθέτουν ότι οι πιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν θετικά το ζήτημα της δανειοδότησης του φορέα ώστε να μην οδηγηθεί εκ νέου σε μεγαλύτερα ανοίγματα τα οποία δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει.
 
Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία για το Επικουρικό, που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο περί εποπτείας των τραπεζών, προβλέπει μεταξύ άλλων κλιμακούμενους περιορισμούς, όπως και ανώτατο όριο στις καταβαλλόμενες αποζημιώσεις, κατάργηση των χρηματικών ικανοποιήσεων λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης, καθώς και αλλαγές στα προνόμια, αλλά και νέες διαδικασίες καταβολής των αποζημιώσεων.
 
Ειδικότερα, η τροπολογία καθορίζει τις 100.000 ευρώ ως ανώτατο όριο αποζημιώσεων για σωματικές βλάβες και υλικές ζημίες, όπως και απαλλαγές που αρχίζουν από 10% και φθάνουν έως και 40%, ενώ προβλέπει ότι πριν το θύμα ενός τροχαίου ατυχήματος προχωρήσει στην άσκηση αγωγής υποχρεούται να υποβάλλει πρόταση αποζημίωσης προς το Επικουρικό Κεφάλαιο με σκοπό την εξωδικαστική επίλυση της όποιας διαφοράς.
 
Τέλος, η τροπολογία αναφέρει ότι για τρεις μήνες από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μιας ασφαλιστικής εταιρείας δεν θα δικάζονται υποθέσεις της που ήδη είχαν φθάσει στα δικαστήρια, ενώ αλλάζει και το προνόμιο στις αποζημιώσεις. Προτεραιότητα πλέον θα έχουν οι ζημίες και θα έπεται ο εκκαθαριστής.