Eureko: Κέρδη προ φόρων 201 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο

Παρά τις αντίξοες συνθήκες της αγοράς ο όμιλος EUREKO, στον οποίο ανήκει η INTERAMERICAN, έκλεισε το α’ εξάμηνο του έτους παρουσιάζοντας κέρδη προ φόρων από τακτικές δραστηριότητες 201 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2010. Το καθαρά κέρδη ανέρχονται σε 180 εκατ. ευρώ και ο όμιλος εμφανίζει μια ισχυρή οικονομική θέση, με ενισχυμένο περαιτέρω το περιθώριο της φερεγγυότητάς του, που φθάνει στο 224%.

Στα παραγωγικά αποτελέσματα, μολονότι ο έντονος ανταγωνισμός άσκησε πιέσεις στους κλάδους ζωής και ζημιών, η EUREKO σημείωσε μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα 11 δισ. ευρώ, επιτυγχάνοντας αύξηση 2% έναντι του περυσινού α’ εξαμήνου. Στο σύνολο του ομίλου, παρουσιάζονται σαφώς βελτιωμένα τα αποτελέσματα στον κλάδο ζωής.

Στρατηγικά, η EUREKO εστιάζει στη μείωση της πολυπλοκότητας του οργανισμού στο πλαίσιο του προγράμματος αποδοτικότητας και στην υποστήριξη του πελάτη με προώθηση προσιτών προϊόντων. Εκτός έδρας η INTERAMERICAN στην Ελλάδα, η EUREKO SIGORTA στην Τουρκία και η ΟRANTA στη Ρωσία παραμένουν σταθερά οι εταιρείες αιχμής και κυρίου ενδιαφέροντος του ομίλου. Κατά το α’ εξάμηνο η EUREKO ολοκλήρωσε την αποεπένδυσή της στη Γαλλία (IMPERIO) και στο Βέλγιο (AVÉRO).

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο Willem van Duin, πρόεδρος του Δ.Σ. της EUREKO, ο όμιλος παρακολουθεί με προσοχή τις χρηματοοικονομικές εξελίξεις, με στόχο τη διατήρηση της ανθεκτικότητάς του. «Καθώς συνεχίζεται η αναταραχή στις χρηματαγορές, διατηρούμε σταθερά χαμηλό προφίλ κινδύνου για το επενδυτικό χαρτοφυλάκιό μας και ισχυροποιούμε τη χρηματοοικονομική θέση μας. Η διασφάλιση τις επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος περικοπής δαπανών αποτελεί μια από τις κύριες προτεραιότητές μας για την επόμενη περίοδο» τονίζει ο επικεφαλής του ομίλου. Υπογραμμίζεται ότι η EUREKO, ακολουθώντας την πολιτική υποστήριξης της Ελλάδος μπροστά στην οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα μας, συμμετέχει εθελοντικά στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που επιφέρει για τα κέρδη του ομίλου απομείωση 48 εκατ. ευρώ.

Αλλαγή της επωνυμίας
Η μείωση της πολυπλοκότητας υπαγορεύει και τη μείωση των νομικών προσώπων εντός του ομίλου. Κατά συνέπεια, προχωρεί η συγχώνευση των εταιρειών συμμετοχών ACHMEA και EUREKO με την επιλογή να διατηρηθεί το όνομα ACHMEA για τη νέα εταιρεία συμμετοχών, που θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεταιριστική ταυτότητα. Άλλωστε η ACHMEA, εταιρεία με γερές συνεταιριστικές ρίζες, έχει ιστορία 200 ετών με βασική αρχή της ασφάλισης την αλληλεγγύη. Σημειώνεται ότι το ολλανδικό σήμα ποιότητας έχει αποδοθεί σε όλες τις μάρκες της ACHMEA για ασφαλιστικά προϊόντα.