SOS για την επάνοδο της γρίπης

Οι επιστήμονες ανησυχούν για ισχυρή ανάκαμψη και του ιού της γρίπης, καθώς μερικοί ιοί που είχαν μειωθεί φαίνεται να επανεμφανίζονται και μάλιστα εκτός εποχής. Η ανησυχία τους εντείνεται καθώς οι περιορισμοί για την ανακοπή της μετάδοσης του κορονοϊου, όπως είναι η χρήση μάσκας χαλαρώνουν.

Οι επιστήμονες διαβλέπουν ότι ο ιός της γρίπης θα ανακάμψει, ενδεχομένως και έντονα. Υπενθυμίζεται ότι  εξαιτίας της γρίπης συνήθως σημειώνεται  290.000 με 650.000 απώλειες ζωών   ετησίως παγκοσμίως. Μπορεί το 2020 και το 2021, σύμφωνα με το FluNet, ένα εργαλείο για την παρακολούθηση των παγκόσμιων δεδομένων για τη γρίπη του ΠΟΥ , το ποσοστό των θετικών τεστ γρίπης να παρέμεινε σταθερά χαμηλό, αλλά πλέον εκφράζεται ο φόβος ότι θα επανακάμψει.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος επιστροφής της γρίπης εξαιτίας τηςχαλάρωσης των ταξιδιωτικών περιορισμών και των κοινωνικών παρεμβάσεων. Ευάλωτοι θεωρούνται ότι θα είναι κάποιοι πληθυσμοί  καθώς αυξήθηκε «ο αριθμός ανθρώπων που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τη γρίπη τα τελευταία έτη, άρα δεν είναι ανοσολογικά εκπαιδευμένοι».

Προβληματισμό προκαλούν στοιχεία από όλο τον κόσμο για αυξημένη κυκλοφορία των ιών γρίπης H3N2, H1N1 και B. Ένα κύμα μολύνσεων από τη γρίπη Β τον χειμώνα 2019-2020 συνέβαλε σε αριθμό ρεκόρ παιδικών θανάτων από γρίπη. Οι ειδικοί θεωρούν  τον εμβολιασμό έναντι της γρίπης αυτή τη χρονιά ιδιαίτερα σημαντικό.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα.

Περισσότερα στο virus.com.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*