Σκληρή δοκιμασία για τις ασφαλιστικές με την QIS 5

Μπορεί οι τράπεζες να έχουν μπροστά τους τη δοκιμασία της Black Rock, όμως και οι ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται απέναντι στο δικό τους «Γολγοθά». Καλούνται να «λύσουν» την άσκηση της QIS 5 με στοιχεία 31 Δεκεμβρίου 2010, και όπως αποκαλύπτει σήμερα το iw, τα όσα ζητάει η Τράπεζα της Ελλάδος για τις προσεχείς εβδομάδες από τον κλάδο, δεν αποτελούν έναν απλό… πονοκέφαλο, αλλά μια δοκιμασία από την οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιβιώσει το σύνολο της αγοράς.

Η ρεαλιστική εκτίμηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων της κάθε επιχείρησης σύμφωνα με το νέο πλαίσιο Φερεγγυότητα ΙΙ, όπως και η εκτίμηση του βαθμού προετοιμασίας της κάθε επιχείρησης, αλλά και ο εντοπισμός σημείων που χρίζουν προσαρμογής με βάση τα περιουσιακά στοιχεία της κάθε εταιρείας εκφρασμένα σε τιμές mark-to-market, πρόκειται να αποκαλύψουν πολλά από τα τρωτά σημεία των ασφαλιστικών εταιρειών.

Η δε αποτίμηση των τεχνικών προβλέψεων δυσχεραίνει κατά πολύ την προσπάθεια των ασφαλιστών να «λύσουν» επιτυχώς την άσκηση της QIS 5, καθότι θα γίνει:

– με βάση τις δημογραφικές, νομικές, ιατρικές, τεχνολογικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις,
– το εκτιμώμενο μελλοντικό πληθωρισμό,
– τα συμβατικά δικαιώματα προαίρεσης και τις xρηματοοικονομικές εγγυήσεις,
– τις μελλοντικές παροχές και
– τη συμπεριφορά των ασφαλισμένων αναφορικά με την ακύρωση/εξαγορά των συμβολαίων.

Στις δυσκολίες της άσκησης περιλαμβάνονται επίσης το «shock» για τον κίνδυνο μετοχών που θα είναι 49% για μετοχές εντός ΟΟΣΑ και 59% εκτός ΟΟΣΑ, όπως και το γεγονός ότι για τις απαιτήσεις από διαμεσολαβούντες και ασφαλισμένους η περίοδος επισφάλειας αρχίζει να μετρά ένα μήνα μετά από την ημερομηνία έναρξης της κάλυψης.

Εξαιρετικά απαιτητικό είναι και το καθεστώς αποτίμησης των τεχνικών προβλέψεων όπως και των απαιτήσεων των αντασφαλιστών.

Οι εταιρείες καλούνται επίσης να απαντήσουν ένα ποιοτικό ερωτηματολόγιο που θα αφορά στο βαθμό εμπλοκής του Δ.Σ στη διαχείριση κινδύνου, στις επιτροπές του Δ.Σ., στο βαθμό ενσωμάτωσης της διαχείρισης κινδύνου στη λειτουργία της επιχείρησης, στις λειτουργίες ελέγχου και στην ποιότητα των δεδομένων.

Επίσης υποχρεούνται να δώσουν πληροφορίες για το σύστημα διαχείρισης κινδύνου ανά κατηγορία κινδύνου, τις πολιτικές διοίκησης του κινδύνου, και τις διαδικασίες εντοπισμού, περιορισμού, παρακολούθησης, διαχείρισης και μέτρησης του κινδύνου, αλλά και στοιχεία για την ύπαρξη ορίων και περιορισμών στον κίνδυνο, τις διαδικασίες ενημέρωσης του Δ.Σ. και το πλήθος παραβιάσεων των ορίων.

Τέλος, η ΤτΕ καλεί τις εταιρείες να τηρήσουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση της άσκησης και βέβαια ζητάει την υποβολή των στοιχείων σε συγκεκριμένα αρχεία.

Το iw αποκαλύπτει στο σύνδεσμο αυτό όλες τις παραμέτρους της άσκησης QIS5, όπως περιγράφονται από την ΤτΕ