Οι ασφαλιστικές στον απόηχο της τραπεζικής συγχώνευσης

Νέα δεδομένα για την ασφαλιστική αγορά δημιουργεί η απόφαση συγχώνευσης των τραπεζικών ομίλων της Alpha Bank και της Efg Eurobank, ενώνοντας τις δύο μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες και δημιουργώντας ένα τραπεζικό όμιλο με την υψηλότερη κεφαλαιακή επάρκεια. 

Η συγχώνευση, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι σε σχετική συνέντευξη τύπου, αποτελεί σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς «ιδανικό σχήμα συνεργασίας», στο βαθμό που  όπως σημειώνεται «δεν χαρακτηρίζεται από αλληλοεπικαλύψεις» και μόνο συνέργειες μπορεί να αποδώσει.

Η συμμετοχή του  Quatar Investment Authority, εξασφαλίζει την κεφαλαιακή επάρκεια του νέου διευρυμένου ομίλου, βασικό πυλώνα του οποίου στην ασφαλιστική δραστηριότητα θα είναι η Efg Eurolife, η οποία συνεχίζει παραδοσιακά από την ίδρυσή της, να αποτελεί την πιο κερδοφόρα εταιρεία του ασφαλιστικού κλάδου, με κέρδη 30,1 εκατ. ευρώ για το  2010.  

Ο νεοσύστατος χαρακτήρας της Alpha Life, που ξεκίνησε ουσιαστικά τη δραστηριότητά της το πρώτο εξάμηνο του 2010 διαθέτοντας ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, περιορίζει την έκθεση στον ασφαλιστικό κίνδυνο και επιτρέπει την ανάπτυξη σημαντικών συνεργιών μεταξύ του πελατειακού χαρτοφυλακίου των δύο ομίλων, χωρίς αλληλοεπικαλύψεις. 

Αντίστοιχα η ισχυρή παρουσία της Efg Eurolife στον κλάδο ζωής με μερίδιο 11,7% που την κατατάσσει στην τέταρτη θέση στον κλάδο, διασφαλίζει στο νέο όμιλο μια ισχυρή παρουσία στον αναπτυσσόμενο κλάδο των συνταξιοδοτικών προγραμμάτων με μειωμένα κόστη, απαλλαγμένο από ζημίες και βάρη του παρελθόντος.

Να σημειωθεί ότι η καθαρή θέση της Efg Eurolife, διαμορφώθηκε στο τέλος του 2010 στα 66 εκατ. ευρώ και τα ασφάλιστρα στα 267,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια της Alpha Life διαμορφώθηκαν στα 6,6 εκατ. ευρώ και τα ασφάλιστρα στα  20,7 εκατ. ευρώ. Στον κλάδο γενικών η Eurolife κατέγραψε ασφάλιστρα 68,7 εκατ.  ευρώ, ενώ τα κέρδη της ανήλθαν στα 15 εκατ. ευρώ.