«Κλείδωσε» ο νέος νόμος για την ασφαλιστική αγορά

Στο νέο νόμο για την ασφαλιστική αγορά θα υποχρεωθούν να  συμμορφώσουν τη λειτουργία τους από τον Οκτώβριο οι ασφαλιστικές εταιρείες, καθώς το μέχρι σήμερα υπό εξέταση σχέδιο νόμου για την εδραίωση της διαφάνειας ολοκληρώθηκε και στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες κατατίθεται προς ψήφιση στη βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw στο μέσο της ερχόμενης εβδομάδας η επιτροπή ειδικών επιστημόνων που έχει αναλάβει την κατάρτιση του νέου ασφαλιστικού νόμου πραγματοποιεί την τελευταία της συνεδρίαση και ολοκληρώνει το πολύμηνο έργο της με τελική επεξεργασία των διατάξεων που θα περιέχει ο νέος νόμος.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής θα «κλειδώσουν» οι τελικές ρυθμίσεις επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες και έχουν προκύψει ύστερα από την προσεκτική εξέταση των προτάσεων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, που έγινε προκειμένου το σχέδιο νόμου να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στη βουλή.

Κατά τις πληροφορίες, στις τελικές τροποποιήσεις επί του σχεδίου νόμου οι οποίες δεν αναμένεται να είναι πολλές, πέραν των ρυθμίσεων νομοτεχνικού χαρακτήρα περιλαμβάνεται και το θέμα των επενδυτικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και το θέμα της εποπτείας της εφαρμογής του νέου νόμου. Στο θέμα αυτό αναμένεται ότι το πεδίο εποπτείας που αφορά την πρόληψη εσφαλμένων συμπεριφορών από την πλευρά των εταιρειών αλλά και την ορθή τακτική ενημέρωσης των καταναλωτών θα το αναλάβει η Τράπεζα της Ελλάδος ενώ στα θέματα που αφορούν παραβιάσεις που εκδηλώνονται μετά από την σύναψη της ασφαλιστικής σύμβασης την εποπτεία τους θα την αναλάβει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Επίσης, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, μετά από την ψήφιση του σχεδίου νόμου αναμένεται να εξεταστεί σε βάθος το θέμα της άσκησης της εποπτείας με στόχο ο υφιστάμενος ελεγκτικός μηχανισμός να μπορέσει να λειτουργήσει με αποτελεσματικότητα. 

Δεν αποκλείεται, κατά τις πληροφορίες, να δημιουργηθούν και νέες διαδικασίες εποπτείας που θα διευκολύνουν την παρακολούθηση της αγοράς, ώστε να μπορέσει η πολιτεία να λειτουργεί προληπτικά και να εντοπίζει τυχόν αθέμιτες τακτικές και όχι όπως σήμερα να αναμένει καταγγελίες και βάσει αυτών να προσπαθεί με βραδείς ρυθμούς και εκ των υστέρων να ανατάξει παραβιάσεις της νομοθεσίας.