«Ανοίγει» ο δρόμος για τη συνεργασία νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών

Τρόπους προσέγγισης των ασφαλιστικών εταιρειών ώστε να καταστούν «πελάτες» των δημόσιων νοσοκομείων αναζητεί το υπουργείο Υγείας, βασιζόμενο στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο προβλέπει ότι τα κρατικά θεραπευτήρια -μπορούν συνάπτοντας συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές- να καλύπτουν ιδιωτικά περιστατικά.
 
Το θέμα συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των νέων διοικητών των 140 δημόσιων νοσοκομείων στο πλαίσιο χθεσινής προγραμματισμένης συνάντησης, η οποία έγινε εν όψει των σημερινών επαφών τις οποίες θα έχουν οι ελεγκτές της τρόικα επίσης με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
 
Ειδικότερα, στο πλαίσιο των μέτρων περιστολής των δαπανών και αύξησης των εσόδων, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχ. Τιμοσίδης επεσήμανε την ανάγκη για συμφωνία του υπουργείου και των νοσοκομείων στις συμβάσεις που επιχειρούνται με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ ο γενικός γραμματέας Υγείας κ. Πολύζος επανέλαβε το στόχο επέκτασης της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, παρότι μέχρι στιγμής έχουν πιστοποιηθεί μόλις 1000 γιατροί.
 
Όπως ωστόσο επισημαίνουν παράγοντες του υπουργείου στο iw, μπορεί ο νέος νόμος να ανοίγει το δρόμο για ανάλογες συνεργασίες, τα δημόσια νοσοκομεία όμως δεν διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές ώστε να περιθάλψουν ασφαλισμένους σε ασφαλιστικές εταιρείες. Ειδικότερα δηλώνουν ότι σε πολλά από τα δημόσια νοσοκομεία δεν υφίστανται σήμερα δωμάτια πρώτης θέσης, ενώ με τις ενοποιήσεις μεταξύ των θεραπευτηρίων πρόκειται να χαθούν κλίνες.