Η αγορά αναμένει το Jackson Hole

Το ευρώ κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του παρά την απογοητευτική ανακοίνωση του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo στη Γερμανία, ο οποίος υποχώρησε σε χαμηλά 14 μηνών. Οι επενδυτές αγνοούν τις επιπτώσεις των αρνητικών οικονομικών ανακοινώσεων σε Ευρώπη και Αμερική από χθες με τη συνάντηση στο Jackson Hole να αναδεικνύεται το «γεγονός» της εβδομάδας.

Ο δείκτης Ifo σημείωσε τον Αύγουστο πτώση στις 108,7 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για μέτρηση στις 111,0 μονάδες, ενώ πτωτικά στις 100,1 μονάδες διαμορφώθηκε και ο δείκτης προσδοκιών, εκτός των εκτιμήσεων για 102,8 μονάδες. Στον απόηχο της ανακοίνωσης η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υποχώρησε στο 1,4385 για να ανακάμψει σύντομα στο 1,4450 εν μέσω φημολογίας για νέες αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ και αυξημένης ζήτησης για το ενιαίο νόμισμα από την Κίνα. Λίγο αργότερα απρόσμενη επιδείνωση παρουσίασαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο με πτώση 0,7% έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 0,5% σε μηνιαία βάση.

Στην αγορά ομολόγων, νέο ιστορικό ρεκόρ από την εισαγωγή του ευρώ σημείωσαν οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων στο 40,47%. Ανοδικά κινούνται και οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο 17,60%.

Δύο ήταν οι ειδήσεις που κυριάρχησαν κατά τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών: η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας σε Aa3 από τη Moody’s και η απόφαση των ιαπωνικών αρχών για τη λήψη μέτρων ύψους 100 δισ. δολαρίων στη «μάχη» κατά της ενδυνάμωσης του γιεν καθώς και η γνωστοποίηση όλων τοποθετήσεων σε γιεν από τους traders. Καμία από τις παραπάνω ειδήσεις δε στάθηκε ικανή να «φρενάρει» το ιαπωνικό νόμισμα.

Πιο συγκεκριμένα, στην αγορά συναλλάγματος η ισοτιμία δολαρίου-γιεν υποχωρεί στο 76,5190, ενώ πτωτικά διαπραγματεύεται το δολάριο και έναντι του ελβετικού φράγκου στο 0,7891. Η στερλίνα ενισχύεται έναντι του δολαρίου στο 1,6523, με το αμερικανικό νόμισμα να εμφανίζει αδύναμη εικόνα υπό την προοπτική της ανακοίνωσης νέων μέτρων στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από τον Ben Bernanke στο περιθώριο της συνάντησης στο Jackson Hole.

Το αίνιγμα του χρυσού
Προβληματισμό έχει προκαλέσει η χθεσινή μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του χρυσού σε διάστημα άνω του 1,5 χρόνου, καθώς πολλοί είναι οι παράγοντες της αγοράς που διαβλέπουν μια σημαντική διορθωτική κίνηση σε ένα μέταλλο που μοιάζει να έχει υπεραποδόσει. Στον αντίλογο, μερίδα αναλυτών εκτιμά ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για διόρθωση αν και δεν είναι και απίθανη αυτή η προοπτική, ειδικά αν η τιμή αρχίσει να διασπά «επίμονα» το επίπεδο των 1.800 δολαρίων/ουγγιά .

Άλλωστε το ασταθές και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον ευνοεί τη στήριξη του κίτρινου μετάλλου και η πιθανότητα ενός QE3 από τη Fed συνεισφέρει σε αυτό. Ωστόσο, όπως αναφέρει η UBS και μεταδίδει το Reuters, η τράπεζα διαπίστωσε αύξηση των πελατών της που κατοχυρώνουν τα κέρδη τους στο χρυσό. Αναφορικά με το σημαντικής επιρροής γεγονός του Jackson Hole, αναλυτές εκτιμούν ότι αν η Fed «προσφέρει» κάτι κατώτερο από ένα νέο πρόγραμμα μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης, η στήριξη του χρυσού θα είναι περιορισμένη καθώς η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει κάτι τέτοιο μετά την πρόσφατη δέσμευση της τράπεζας να διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια έως τα μέσα του 2013. Ο χρυσός βρέθηκε να διαπραγματεύεται σήμερα στα 1.844,63 δολάρια/ουγγιά.