Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο: Τα τρωτά σημεία της Solvency

Σε αντίθεση με τη βέλτιστη πρακτική στη διαχείριση των κινδύνων  βρίσκεται η οδηγία Solvency II, που αφορά τον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF). Πρόσφατα οικονομικά λόμπι στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σχετικά με την ορθότητα της οδηγίας, ενώ σε έκθεση του το IIF αναφέρει ότι σε μεταρρυθμίσεις όπως η Solvency απαιτείται μεγαλύτερος συντονισμός όλων των απαραίτητων μερών. 

«Οι ασφαλιστικές εταιρείες και τα τραπεζικά ιδρύματα συμβάλλουν στην  ανάπτυξη και τη σταθερότητα κάθε οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις που δε χαρακτηρίζονται από τον αναγκαίο συντονισμό πέρα από το γεγονός ότι είναι αναποτελεσματικές ως προς το να ενισχύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα,  μπορεί να υπονομεύσουν και τη λειτουργία των οργανισμών αυτών» δήλωσε ο Walter Kielholz, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του IIF .

Η έκθεση δίνει έμφαση στα κίνητρα όσον αφορά στο θέμα των κρατικών ομολόγων και αναφέρει ότι με δεδομένη τη σημερινή αστάθεια των αγορών κρατικών ομολόγων, η υφιστάμενη πολιτική θα πρέπει να αμφισβητηθεί.

Αν και η Επιτροπή της Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία (BCBS), καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) έχουν δημοσιεύσει έρευνες για τα αποτελέσματα από το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, ωστόσο, το IIF εκτιμά ότι οι μελέτες αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη την αλληλεπίδραση που θα έχουν μεταξύ τους οι νέοι κανονισμοί. 

«Οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα. Όταν οι ρυθμίσεις που ισχύουν στον τραπεζικό τομέα επηρεάζουν τον ασφαλιστικό κλάδο και το αντίστροφο είναι σίγουρο πως το κανονιστικό πλαίσιο θα είναι λιγότερο αποτελεσματικό», δήλωσε ο Μάρτιν Senn, μέλος του διοικητικού συμβουλίου IIF συμβουλίου και Διευθύνων Σύμβουλος της Zurich Financial Services. 

Πηγή: Strategic Risk