30 εκατ. ευρώ από το Χρηματοοικονομικό Μηχανισμό σε ελληνικά έργα

 Στην άρση της αναστολής των πληρωμών προς την Ελλάδα για τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Χρηματοοικονομικού Μηχανισμού (ΧΜ) του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2004-2009, προχώρησαν οι δότριες χώρες, Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Νορβηγία, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Το συνολικό ποσό που προβλέπεται να καταβάλλει στη χώρα μας ο ΧΜ  ΕΟΧ 2004-2009 ανέρχεται στα 31,6 εκ. ευρώ. Από αυτά έχουν καταβληθεί μέχρι σήμερα 1,6 εκ. ευρώ.

Η άρση της αναστολής των πληρωμών ήταν αποτέλεσμα:

• των μέτρων που ελήφθησαν για την εισαγωγή και εφαρμογή ενός νέου συστήματος πληρωμών που εξασφαλίζει την ομαλή χρηματοροή και εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις που θέτει ο ΧΜ ΕΟΧ, σχετικά με τον έλεγχο και την πιστοποίηση των δαπανών, και

•  της παρουσίασης του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που εστάλη στις 23 Μαΐου 2011 προς την Επιτροπή ΧΜ ΕΟΧ 2004-2009, για την καταβολή της εθνικής συμμετοχής στα έργα εκείνα που πληρούσαν τις προϋποθέσεις από το κανονιστικό πλαίσιο του ΧΜ ΕΟΧ και από την ελληνική νομοθεσία (http://www.mindev.gov.gr/?p=4589 ).

Οι πληρωμές θα διοχετευθούν άμεσα σε 39 ανεξάρτητα έργα, στοχευμένα στην ακαδημαϊκή έρευνα, στην Τεχνική Βοήθεια και στα δύο προγράμματα Υποτροφιών και Ανταλλαγής Φοιτητών που έχουν εγκριθεί να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΧΜ ΕΟΧ 2004-2009.

Ειδικότερα, οι ως άνω δράσεις εμπίπτουν στους παρακάτω έξι τομείς προτεραιότητας:
Προστασία Περιβάλλοντος
Προώθηση αειφόρου ανάπτυξης
Διαφύλαξη ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς
Ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού
Υγεία και Φροντίδα Παιδιού
Ακαδημαϊκή Έρευνα, η οποία εμπίπτει στους παραπάνω πέντε τομείς. 

Η συγχρηματοδότηση είναι της τάξης 50% από πόρους του ΧΜ ΕΟΧ 2004-2009 και 50% από πόρους του ΠΔΕ, ενώ η περίοδος έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ήταν η 30η Απριλίου 2009 και η περίοδος λήξης η 30η Απριλίου 2011.

Οι ελληνικές αρχές καθώς και οι δότριες χώρες έχουν αρχικώς συμφωνήσει στις βασικές αρχές και στους μηχανισμούς υλοποίησης του ΧΜ ΕΟΧ 2009-2014 και αναμένεται η υπογραφή του Μνημονίου Κατανοήσεως στο άμεσο μέλλον. Η Ελλάδα θα λάβει ποσό ύψους 63,4 εκ. ευρώ από τον ΧΜ ΕΟΧ για την περίοδο 2009-2014, το οποίο θα κατανεμηθεί στις θεματικές ενότητες του περιβάλλοντος, του ασύλου και της μετανάστευσης, της κοινωνίας των πολιτών και της ακαδημαϊκής έρευνας.

Επισημαίνεται ότι το 1992, τα κράτη – μέλη EFTA, η Ισλανδία, το Liechtenstein και η Νορβηγία, υπέγραψαν Σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο ετέθη σε ισχύ το 1994, και δημιούργησαν τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (EOX).

Στο πλαίσιο του παραπάνω συμφώνου, τα τρία μη κράτη – μέλη της Ε.Ε. του ΕΟΧ (Ισλανδία, Liechtenstein, Νορβηγία) δημιούργησαν το Χρηματοδοτικό Μηχανισμό ΕΟΧ (EEA Financial Mechanism) περιόδου 2004-2009, βραχείας διάρκειας ενισχυτικό εργαλείο συνοχής με σκοπό τη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών του ΕΟΧ.