Επτά παρεμβάσεις από την ΤτΕ στην ασφαλιστική αγορά

Αλλάζει άρδην το σκηνικό στην ασφαλιστική αγορά έως το τέλος του έτους, με την Τράπεζα της Ελλάδος να έχει δρομολογήσει μια σειρά από νομοθετικές ή ελεγκτικές παρεμβάσεις, οι οποίες μπορεί να δημιουργούν νέες υποχρεώσεις για τις ασφαλιστικές εταιρείες, βοηθούν ωστόσο καθοριστικά προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής εξυγίανσης του κλάδου, και άρα της τόνωσης του ανταγωνισμού και, εν τέλει, της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς το ασφαλιζόμενο κοινό.
 
Ειδικότερα, οι αλλαγές που επέρχονται στην ασφαλιστική αγορά έχουν ως εξής:
 
Ηλεκτρονικοί φάκελοι ατυχημάτων: Έως 1η Δεκεμβρίου 2011 όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για την ηλεκτρονικοποίηση των φακέλων που τηρούν στα αρχεία τους για τα τροχαία ατυχήματα, ώστε να καταστεί ευκολότερος για την Τράπεζα της Ελλάδος ο έλεγχος των εκκρεμών ζημιών στον κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτων.

Εσωτερικός έλεγχος: H Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση την πρότασή της για την εταιρική διακυβέρνηση των ασφαλιστικών εταιρειών. Η εφαρμογή της σχετικής απόφασης θα σημάνει για τις εταιρείες περισσότερες ευθύνες για την ορθή οργάνωσή και λειτουργία τους. Το σχέδιο Πράξης της Τράπεζας της Ελλάδος, ρυθμίζει θέματα διαχείρισης κινδύνων, εσωτερικών ελέγχων και κανονιστικής συμμόρφωσης, αλλά και σχέσεων με τους πελάτες και τα δίκτυα των εταιρειών.

Κώδικας δεοντολογίας των διαμεσολαβούντων: Πρόκειται επίσης για πρόταση της ΤτΕ που τέθηκε σε διαβούλευση και η οποία πρόκειται να επιφέρει ανατροπές στον τρόπο δράσης όλων των διαμεσολαβούντων στην ιδιωτική ασφάλιση.

QIS 5: Οι φάκελοι με τα στοιχεία για την άσκηση του QIS 5 θα πρέπει να κατατεθούν από τις εταιρείες στην ΤτΕ το Νοέμβριο, ενώ στο μεσοδιάστημα μεταξύ τραπέζης και ασφαλιστών θα υπάρξουν δύο με τρεις συναντήσεις που στόχο θα έχουν να κατευθύνουν τις εταιρείες στην προσπάθεια τους να εφαρμόσουν σωστά την άσκηση. Πρόκειται ουσιαστικά για μια καθυστερημένη προσαρμογή του ασφαλιστικού κλάδου στους κανόνες των διεθνών λογιστικών προτύπων, που υιοθετούνται πλέον από όλες τις εταιρείες της αγοράς. Τα περισσότερα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι μικρές και μεσαίες εταιρείες, η πλειονότητα των οποίων εφαρμόζει τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα.

Solvency II: Μπορεί ο κλάδος σε ευρωπαϊκό επίπεδο να λαμβάνει συνεχείς παρατάσεις για την εφαρμογή της Solvency II, ωστόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν παύουν να προετοιμάζονται για το νέο ελεγκτικό καθεστώς που τους επιβάλλει την αναζήτηση νέων εποπτικών κεφαλαίων.

Διαφάνεια στις συναλλαγές: Εντός του έτους εκτιμάται ότι θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και το νομοσχέδιο για τη Διαφάνεια της γενικής γραμματείας Καταναλωτή, αν βέβαια στο μεταξύ η Ένωση δεν έχει καταφέρει την ανατροπή του, δεδομένων των πολλών και σοβαρών ενστάσεων που έχει διατυπώσει για βασικά του άρθρα.

Απόδοση ασφαλίστρων: Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα για τα οποία η Ένωση έχει ζητήσει την παρέμβαση της ΤτΕ, που με τη σειρά της σε ειδικό κείμενο συμπεριέλαβε πρόβλεψη η οποία επιβάλλει στους διαμεσολαβούντες την απόδοση των ασφαλίστρων εντός έξι ημερών από την είσπραξή τους, αλλά και σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της σχετικής διάταξης.