Η αβεβαιότητα γύρω από το QE3 ενισχύει τη μεταβλητότητα στις αγορές

Τόσο το δολάριο όσο και οι αγορές ευρύτερα βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης κατεύθυνσης όσο πλησιάζει η ερχόμενη Παρασκευή κι ενώ η πιθανότητα υιοθέτησης ενός τρίτου γύρου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης QE3 από τη Fed «παγώνει» τις κινήσεις των κερδοσκόπων. Ήδη η επιρροή αυτής της εκδοχής φάνηκε στο ξεκίνημα της εβδομάδας αφού χθες ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index διαπραγματεύτηκε στο «στενότερο» εύρος από τις 25 Ιουλίου. Αντίστοιχες ήταν οι αντιδράσεις και των επενδύσεων ρίσκου, όπως είναι ο δείκτης S&P 500 που παρά την ανοδική αντίδραση στο ξεκίνημα της χθεσινής συνεδρίασης, έχασε τελικά σχεδόν το σύνολο των κερδών του με τον όγκο συναλλαγών όλο αυτό το διάστημα να παραμένει εξαιρετικά περιορισμένο. Αυτές είναι και οι συνθήκες που αναμένουμε να επικρατήσουν στην αγορά όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της εβδομάδας: προβληματικές τάσεις, χαμηλοί όγκοι και υψηλή μεταβλητότητα.

Γιατί όμως η αγορά αντιδρά νωχελικά ενόψει ενός γεγονότος που ασκεί σημαντική επιρροή σε αυτή; Θα περιμέναμε εν αναμονή του QE3 η αγορά να σχηματίσει μια δυνατή τάση. Η διαφορά εντοπίζεται ανάμεσα στις προβλέψεις και τις τοποθετήσεις. Δηλαδή αν και η προοπτική ενός QE3 ενισχύεται, η αγορά έχει επίγνωση του τι θα συμβεί αν τελικά αυτή η προοπτική διαψευστεί και νέα διαφορετικά σενάρια επηρεάσουν τις αγορές. Στην περίπτωσή μας, αν και σχεδόν το σύνολο της αγοράς εκτιμά ότι η Fed δεν έχει πολλά περιθώρια από το να επεκτείνει την στήριξη, αντιλαμβάνεται ότι η θετική επιρροή της κίνησης αυτής στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και στις τοποθετήσεις θα είναι περιορισμένη. Αντίθετα, οι επιπτώσεις για όσους περίμεναν μια βοήθεια που δεν ήρθε ποτέ είναι τεράστιες, αποτρέποντάς τους από το να τοποθετηθούν ενάντια σε αυτό το σενάριο.

Στο μεταξύ, η κάθε πληροφορία που απορρέει από αυτό το γεγονός αναμένεται να προκαλέσει σημαντική μεταβλητότητα.

ΕΥΡΩ: Οι traders του ευρώ στρέφουν την προσοχή τους σε άλλα θέματα της επικαιρότητας παρακάμπτοντας τις προσπάθειες της ΕΚΤ και την επιδείνωση των συνθηκών στην Ευρωζώνη. Παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι η ΕΚΤ δημοσίευσε ότι προχώρησε σε αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 14,3 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα-γεγονός που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Επίσης, η έκθεση της Bundesbank καλεί για περαιτέρω στήριξη των αδύναμων κρατών της ΕΕ. Στη σημερινή συνεδρίαση το βλέμμα μας στρέφεται στα στοιχεία μεταποίησης και την επενδυτική εμπιστοσύνη.

ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ: Σύμφωνα με δημοσκόπηση ελβετικής εφημερίδας το 63% των Ελβετών στηρίζει τις παρεμβάσεις της SNB στην αγορά συναλλάγματος, ενώ το 27% εκτιμά ότι η τράπεζα θα πρέπει να θέσει στόχο στην ισοτιμία. Ενδεχομένως μόνο μια έντονη ανοδική αντίδραση του φράγκου θα «ενεργοποιούσε» τους μηχανισμούς της SNB.

ΣΤΕΡΛΙΝΑ: Το βρετανικό νόμισμα διανύει ένα μεταβατικό στάδιο μετατροπής του από νόμισμα με παθητική/ενεργή αντίδραση σε νόμισμα που αυτοκαθορίζει τις διακυμάνσεις του. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν προσφέρεται κανένα κίνητρο ως προς το μέλλον των επιτοκίων της στερλίνας. Το νόμισμα επηρεάστηκε από τις αρνητικές δηλώσεις του Bροαdbent για την οικονομία.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΚΑΝΑΔΑ: Το δολάριο Καναδά προετοιμάζεται για τις πωλήσεις λιανικής Ιουνίου, ανακοίνωση με σημαντική επιρροή στην ισοτιμία. Μια βελτίωση της εγχώριας ανάπτυξης θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του νομίσματος.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ: Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Wayne Swan, δήλωσε ότι οι traders δεν θα πρέπει να φοβούνται παρέμβαση των αρχών στην αγορά συναλλάγματος. Αν αυτό ισχύει, θα είναι από τις λίγες χώρες που δηλώνουν κάτι τέτοιο.

ΧΡΥΣΟΣ: Απρόσκοπτη είναι η ανοδική πορεία του χρυσού, ο οποίος ξεπέρασε μετά το χθεσινό κλείσιμο της Αμερικής τα 1.900 δολάρια/ουγγιά. Η αβεβαιότητα γύρω από την υιοθέτηση ή όχι ενός QE3 δεν επηρεάζει το ασφαλές αυτό καταφύγιο.