Στην τελική ευθεία το πρόγραμμα roll over για τις τράπεζες

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι τράπεζες για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα roll over, καθότι μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου καλούνται να προσδιορίσουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τα ομόλογα που θα εντάξουν στο σχέδιο εθελοντικής συμμετοχής.
 
Με δεδομένο ότι στο roll over θα ενταχθούν ομόλογα λήψης έως και το 2024, εκτιμάται ότι η συνολική αξία τους θα ανέλθει στα 30 δισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, οι διοικήσεις των τραπεζών υποχρεούνται στις τρεις επόμενες εβδομάδες να αναφέρουν τις κατηγορίες των χαρτοφυλακίων που βρίσκονται τα ομόλογά τους, τα ακριβή ποσά των τίτλων που τελικά θα εντάξουν στο σχετικό πρόγραμμα, καθώς και το ποια διαδικασία θα επιλέξουν από τις τέσσερις τις οποίες ορίζει το Institute of International Finance.
 
Στο μεταξύ, οι τράπεζες επιδιώκουν να απεικονίσουν λογιστικά τα ομόλογα που θα προκύψουν από το roll over στο α΄ εξάμηνο του 2011 και για το λόγο αυτό έχουν καθυστερήσει τις διαδικασίες δημοσίευσης των οικονομικών τους καταστάσεων, δρομολογώντας τις σχετικές ανακοινώσεις για τις δύο τελευταίες ημέρες του μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, δεν αποκλείεται να ζητήσουν μια μικρή παράταση της προθεσμίας που προβλέπει ο νόμος για τις δημοσιεύσεις των οικονομικών καταστάσεων του α΄ εξαμήνου.
 
Σχετικά με τα ανωτέρω, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε χθες ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται χωρίς προβλήματα, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την έκβασή του και τόνισε ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα Οκτωβρίου.