Η κρίση χρέους «βαραίνει» τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές

Σοβαρά προβλήματα στους ισολογισμούς των ευρωπαϊκών ασφαλιστικών εταιρειών δημιουργεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και η γενίκευσή της στις χώρες του νότου. Πρόσφατη έκθεση της JP Morgan εκτιμά την έκθεση του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου σε ομόλογα των χωρών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας μεταξύ 265 – 325 δισ. ευρώ. Η Ιταλία ως η μεγαλύτερη οικονομία, φιγουράρει στην πρώτη θέση καθώς οι εκτιμήσεις της JP Morgan ανεβάζουν την έκθεση του ασφαλιστικού κλάδου στα 150 – 200 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 60 – 70 δισ. ευρώ, η Πορτογαλία με 20 δισ. ευρώ και η Ιρλανδία με 15 δισ. ευρώ.

Ο διεθνής οίκος υπολογίζει τη συνολική έκθεση του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου σε ελληνικά κρατικά ομόλογα στα 20 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη λίστα των εταιρειών που έχει δημοσιεύσει, οι 18 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ασφαλιστικές είχαν στην κατοχή τους ελληνικούς τίτλους ύψους 14,7 δισ. ευρώ. Στις πρώτες θέσεις της λίστας φιγουράρουν η ιταλική Generali με ομόλογα αξίας 3 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν οι γαλλικοί όμιλοι της Groupama με 2 δισ. ευρώ περίπου, της CNP και της Axa με 1,9 δισ. ευρώ η κάθε μία, της ολλανδικής ING με 1,4 δισ. ευρώ, της γερμανικής Allianz με 1,3 δισ. ευρώ και της αγγλικής Aegeas με 1,2 δισ. ευρώ.

Ήδη οι ασφαλιστικοί όμιλοι της Generali, της Axa, της ING, της Munich Re και της Allianz προχώρησαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2011 στην αποτύπωση της επίπτωσης που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι ελληνικοί τίτλοι. Το κόστος για τους πέντε μεγαλύτερους ασφαλιστικούς ομίλους ανήλθε στο 1 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς να επηρεάσει δραματικά την κερδοφορία του εξαμήνου. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν την αντοχή των ισολογισμών τους στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η υλοποίηση των οποίων τελεί πάντως ακόμα σε εκκρεμότητα.

Μεταξύ των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων που έχουν δραστηριότητα και στην ελληνική αγορά, περιλαμβάνεται και ο ολλανδικός όμιλος της Eureko, που προχώρησε στη ρευστοποίηση των ελληνικών τίτλων ήδη από τη χρήση του 2010. Έχοντας προεξοφλήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η Eureko μέσω της Interamerican πραγματοποίησε την έξοδό της από τα ελληνικά ομόλογα, περιορίζοντας τη συμμετοχή της μόλις στα 50 εκατ. ευρώ.

Σταδιακή έξοδο από το ελληνικό χρέος ακολουθεί τους τελευταίους μήνες και ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός παγκοσμίως η αμερικανική MetLife Alico. Με συνολικό χαρτοφυλάκιο ύψους 1 δισ. ευρώ το 2009, η Alico (άλλοτε μέλος του Aig Group) προχώρησε μετά την εξαγορά της το 2010 από την MetLife, στη σταδιακή ρευστοποίηση των ελληνικών τίτλων και έχει περιορίσει σήμερα την έκθεσή της στα 500 εκατ. ευρώ.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα το ενδιαφέρον πέφτει πλέον στις ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες και δη σε εκείνες που έχουν σημαντική έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Η επιλογή των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών να κατατάξει τους ελληνικούς τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της διακράτησης έως τη λήξη, έχει διασώσει τα αποτελέσματα του 2010 από τη ζημιά απομείωσης των κρατικών τίτλων. Εταιρείες που έχουν επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα όπως η Εθνική Ασφαλιστική, η Αγροτική Ασφαλιστική, η Allianz έχουν κατατάξει τους ελληνικούς τίτλους στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο διακρατούμενο έως τη λήξη, ενώ η Eurolife έχει κατατάξει τους ελληνικούς τίτλους στο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων.
 
Το ύψος των διακρατούμενων έως τη λήξη κρατικών ομολόγων της Εθνικής Ασφαλιστικής ανήλθε το 2010 στα 494,2 εκατ. ευρώ, ενώ στα 288 εκατ. ευρώ ανέρχεται το αντίστοιχο χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ασφαλιστικής και στα 586 εκατ. ευρώ τα ομόλογα της Eurolife που έχουν καταχωρηθεί στο χαρτοφυλάκιο δανείων και απαιτήσεων της. Σε αντίθεση με τους ξένους πολυεθνικούς ομίλους που έχουν εγγράψει τη ζημιά της αποτίμησης στα αποτελέσματα του εξαμήνου του 2011, η συμμετοχή των ελληνικών ομίλων στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα επιβαρύνει τα αποτελέσματα της χρήσης και συνδέεται με τις αποφάσεις που θα λάβουν οι τραπεζικοί όμιλοι της Εθνικής, της Eurobank και της Αγροτικής.