Επιστολή της ΕΑΕΕ για το ν/σ για τη διαφάνεια

«Αναρμοδιότητα, σύγχυση, ασάφεια και προβληματικότητα» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών αναφορικά με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για τη διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς.

Στο κείμενο παρατηρήσεων που αριθμεί 21 σελίδες, η Ένωση τοποθετείται αναλυτικά στα 12 άρθρα του 16σέλιδου νομοσχεδίου, απορρίπτοντας τόσο τη σκοπιμότητα όσο και την αποτελεσματικότητα της πλειοψηφίας των ρυθμίσεων. 

Στο επίκεντρο της διαφωνίας παραμένει το θέμα του χρόνου εξαγοράς των συμβολαίων ζωής, με την Πολιτεία να επιμένει στην ενεργοποίηση του σχετικού δικαιώματος ένα χρόνο μετά τη σύναψη της ασφάλισης. Η Ένωση από την πλευρά της επιμένει ότι η διάταξη θίγει τον αποταμιευτικό και μακροχρόνιο χαρακτήρα της ασφάλισης και επιπλέον σημειώνει ότι οι ρυθμίσεις σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της αξίας «στερείται τεχνικής σαφήνειας με αποτέλεσμα κρίνονται ακατάληπτες ως προς τον τρόπο υλοποίησής τους».

Αντίθετη με την κοινοτική νομοθεσία θεωρεί η Ένωση ότι είναι και η προσπάθεια καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής των εταιρειών στα νοσοκομειακά συμβόλαια, προτείνοντας την πλήρη διαγραφή ρυθμίσεων και επιχειρηματολογώντας για τη αδυναμία καθορισμού παρόμοιων δεικτών ή κριτηρίων στο διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον της ιατρικής επιστήμης και της νοσοκομειακής περίθαλψης. 

Πληθώρα είναι άλλωστε οι διατάξεις για τις οποίες η ΕΑΕΕ αποδίδει στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αναρμοδιότητα παρέμβασης, αναγνωρίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για θέματα που αγγίζουν τη φερεγγυότητα του κλάδου είναι η εποπτική αρχή, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ υπερβολικές σε σχέση με την κοινοτική νομοθεσία είναι και οι παρεμβάσεις στα θέματα της προσυμβατικής ενημέρωσης του υποψήφιου ασφαλισμένου-καταναλωτή. 

Η σύγχυση επεκτείνεται και στην επιχειρούμενη παρέμβαση στις σχέσεις μεταξύ των εταιρειών και του διαμεσολαβούντα προσώπου, στο βαθμό που με τον τρόπο αυτό παραγνωρίζεται, όπως σημειώνει η Ένωση η ύπαρξη διαφορετικών ειδών ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, όπως π.χ. του μεσίτη ασφαλίσεων, ο οποίος ενεργεί εκ του νόμου ως εντολοδόχος του ασφαλισμένου και όχι της ασφαλιστικής επιχείρησης.

Το ν/σ για την εδραίωση της διαφάνειας στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Τις παρατηρήσεις της ΕΑΕΕ μπορείτε να διαβάσετε εδώ