Επιβαρύνσεις ρεκόρ από την αποτίμηση των ομολόγων

Σημαντικές είναι οι επιβαρύνσεις που επωμίζονται οι ξένοι ασφαλιστικοί όμιλοι με παρουσία στην εγχώρια αγορά, μετά την αποτύπωση σε τιμές αγοράς των ελληνικών ομολόγων που έχουν υπό την κατοχή τους.

Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύθηκαν στις οικονομικές καταστάσεις πολυεθνικών ομίλων, το συνολικό κόστος από την όλη διαδικασία εκτιμάται ότι υπερβαίνει το 1,2 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να υπολογίζεται το κόστος της απομείωσης των ομολόγων όσων ομίλων δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει ανάλογες αναφορές στις οικονομικές τους καταστάσεις και βέβαια χωρίς να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις που θα υπάρξουν και για τους Ελληνικούς ασφαλιστικούς ομίλους.

Σύμφωνα λοιπόν με επίσημα στοιχεία, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται η γερμανική αντασφαλιστική Munich Re, η οποία προχώρησε σε απομείωση 703 εκατ. ευρώ σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και ακολουθούν ο όμιλος Allianz για τον οποίο η καθαρή επιβάρυνση έχει υπολογιστεί στα 326 εκατ. ευρώ, ο όμιλος ING ο οποίος έχει εκτιμήσει το αντίστοιχο ποσό στα 310 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Generali με 140 εκατ. ευρώ και ο γαλλικός όμιλος AXA του οποίου η επιβάρυνση ανήλθε στο ποσό των 92 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω ποσά έχουν εγγραφεί στο β΄ τρίμηνο του 2011.