Νομοθετικές παρεμβάσεις στο Επικουρικό Κεφάλαιο

Στις 23 Αυγούστου, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται να παρέμβει η κυβέρνηση νομοθετικά με σκοπό τη στήριξη του Επικουρικού Κεφαλαίου για τον κλάδο Ασφάλισης Αυτοκινήτων.

Πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι, ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, στις 23 του μηνός σε νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή θα περάσει την τροπολογία την οποία αναμένει επί μήνες η ασφαλιστική αγορά για το Επικουρικό Κεφάλαιο.

Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, αν ο υπουργός θα επιχειρήσει μια συνολική μεταρρύθμιση για το φορέα ή σε πρώτη φάση θα θεσμοθετήσει μόνο όρια στις αποζημιώσεις ώστε να βοηθήσει το Επικουρικό να «σταθεί» οικονομικά.

Στην πρώτη περίπτωση το υπουργείο θα αναμορφώσει πλήρως το ισχύον πλαίσιο το οποίο σήμερα καθορίζεται από δύο προεδρικά διατάγματα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα καθορίσει απαλλαγές στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου, οι οποίες θα υπολογίζονται σε ποσοστιαία βάση και θα αυξάνονται κλιμακωτά όσο θα αυξάνεται και το ύψος της εκάστοτε αποζημίωσης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται οι απαλλαγές να αρχίζουν από το 5% και να αυξάνονται προοδευτικά έως και το 30%.
Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι, σήμερα, η μεγάλη αγωνία του Επικουρικού είναι να μην υπάρξει τυχόν νέα ανάκληση άδειας λειτουργίας ασφαλιστικής εταιρείας πριν τη ψήφιση της προαναφερόμενης τροπολογίας, διότι σε αυτή την περίπτωση οι υποχρεώσεις τις οποίες θα κληρονομήσει θα αποτελέσουν τη… χαριστική βολή για το φορέα, ο οποίος βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με ανοίγματα που ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ.

Ίσως την αγωνία αυτή να αντιλαμβάνεται η Τράπεζα της Ελλάδος και δεν έχει ακόμη κινηθεί επιθετικά, ανακαλώντας άδειες εταιρειών που εδώ και μήνες βρίσκονται στο βαθύ «κόκκινο». Όλα δείχνουν ότι τις αποφάσεις της θα τις λάβει στο τέλος του μηνός, αποφάσεις που θα αφορούν σε τρεις εταιρείες, που, όπως λέγεται, έχουν συνολικό άνοιγμα περί τα 100 εκατ. ευρώ.