Προβληματισμός για τις εγγυημένες αποδόσεις επενδυτικών προϊόντων

Παρέμβαση με στόχο τη μείωση των ανώτατων εγγυημένων επιτοκίων των επενδυτικών προϊόντων που διαθέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, φέρεται να δρομολογεί η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρουν πηγές του iw, σήμερα οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν στο πελατειακό τους κοινό επενδυτικά προϊόντα που εγγυώνται αποδόσεις έως και 3,35%, ενώ στην αγορά παραμένουν σε ισχύ από παρελθόντα έτη προϊόντα με εγγυημένες αποδόσεις 4,25%, 5% ή ακόμη και 6%.

Σε κάθε περίπτωση πάντως αποδόσεις έως και 3,5% που προσφέρουν σήμερα πολλά από τα επενδυτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών δεν διατίθενται πουθενά στην Ευρώπη και το γεγονός αυτό από τη μία τα καθιστά εξαιρετικά ανταγωνιστικά, από την άλλη όμως επιβαρύνει τις ασφαλιστικές εταιρείες με υποχρεώσεις τις οποίες δύσκολα μπορούν να εξασφαλίσουν υπό τις αρνητικές συγκυρίες που επικρατούν στην οικονομία και τις χρηματαγορές.

Τα ανωτέρω δεδομένα φαίνεται πως οδηγούν την εποπτική αρχή στο να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των ανώτατων εγγυημένων επιτοκίων σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα των σημερινών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να μειωθούν ακόμη και στο μισό των σημερινών, στο 1,50 με 1,75%.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει εδώ και πολλούς μήνες θέσει θέμα μείωσης των ανώτατων εγγυημένων επιτοκίων, γνωρίζοντας από… πρώτο χέρι τι σημαίνει για τις ασφαλιστικές εταιρείες να εγγυώνται ανάλογες αποδόσεις στους επενδυτές.