14,5 εκατ. ευρώ η προίκα της ΕπΕΙΑ

Στα 14,5 εκατ. ευρώ ανήλθε το ταμειακό υπόλοιπο που προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, που ολοκλήρωσε το έργο της το Νοέμβριο του 2010 μεταβιβάζοντας τις αρμοδιότητές της στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν συγκεντρωθεί από τις εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών, δηλαδή των ασφαλισμένων, διανέμονται κατά το ένα δέκατο στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, ενώ τα υπόλοιπα εννέα δέκατα πιστώνονται υπέρ του Δημοσίου. 

Με βάση το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης το ποσό που θα πιστωθεί υπέρ του Εγγυτικού Κεφαλαίου Ζωής ανέρχεται στο 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 13,3 εκατ. ευρώ μπορεί με βάση το νόμο 3867 του 2010, να διατεθεί για την εξόφληση των απαιτήσεων των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας που προέρχονται από νοσηλεία των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value, με την προϋπόθεση του περιορισμού των απαιτήσεων των φορέων αυτών κατά 50% τουλάχιστον.

Όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος για το σκοπό αυτό μπορεί με την ίδια απόφαση να ανατίθεται η διαχείριση του εσόδου στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής ή στον επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής. Σημειώνεται ότι εκκαθαριστής της ΕπΕΙΑ είχε οριστεί ο πρώην γενικός διευθυντής της κ. Γιάννης Βάσσης.