Μικρή η συμμετοχή των ασφαλιστικών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

«Μικρή» εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι θα είναι η συμμετοχή των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σε ομιλία του στη Βουλή υποστήριξε ότι η συμμετοχή του κλάδου θα είναι μικρή, στο βαθμό που τα χαρτοφυλάκια των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών με ομόλογα ελληνικού δημοσίου είναι πάρα πολύ μικρά, όπως χαρακτηριστικά κατέληξε. 

Η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών στηρίζεται στα πρόσφατα στοιχεία του κλάδου, που περιορίζουν το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τίτλων για τον κλάδο στα 3,5 – 4 δις ευρώ , από τα 5 δις ευρώ, καθώς ένας σημαντικός αριθμός εταιρειών μείωσε την έκθεσή του σε ελληνικούς τίτλους. 

Πρόκειται κυρίως για ορισμένες από τις μεγάλες πολυθνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στη χώρα μας, όπως η MetLife Alico και η Interamerican, ενώ πολιτική σταδιακής εξόδου από τα ελληνικά ομόλογα έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο  χρόνο και ο όμιλος της AXA. 

Το ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις από την τυχόν συμμετοχή του ασφαλιστικού κλάδου στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, επικεντρώνεται κυρίως στους τρεις μεγάλους ομίλους, της  Εθνικής Ασφαλιστικής, της Efg Eurolife και της Αγροτικής Ασφαλιστικής, αλλά και στις μικρότερες εταιρείες του κλάδου, των οποίων το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών ομολόγων είναι μικρότερο, αλλά διαθέτουν περιορισμένες αντοχές σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Σημειώνεται ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αφορά στα ομόλογα που λήγουν μεταξύ 2014 και 2020, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 150 δις ευρώ, μέσα από τέσσερις επιλογές.

- Η πρώτη δυνατότητα είναι να μετακυληθούν για τριάντα χρόνια ομόλογα που λήγουν και που ανανεώνονται στο άρτιο με εγγύηση που παρέχει το EFSF, η οποία εγγύηση παρέχεται σε επίπεδο ΑΑΑ, από πλευράς αξιολόγησης. Δηλαδή τα νέα ομόλογα είναι ομόλογα πολύ καλύτερης ποιότητας. 

- Η δεύτερη δυνατότητα είναι να γίνει ανταλλαγή ληγόντων ομολόγων με νέα ομόλογα, υπό το άρτιο, με έκπτωση 20%, με τα νέα ομόλογα να είναι, πάλι, εγγυημένα από το EFSF, με το εγγυητικό κεφάλαιο των 45 δισεκατομμυρίων που διαθέτει ο δημόσιος τομέας, δηλαδή οι εταίροι μας στην ευρωζώνη. 

- Η τρίτη δυνατότητα είναι να γίνει μια μετακύληση με τη μορφή ανταλλαγής ομολόγων, η οποία αφορά κυρίως τις ασφαλιστικές εταιρείες και είναι δεκαπενταετούς διάρκειας και θα είναι και αυτή με 20% έκπτωση, αλλά δεν θα είναι εγγυημένη η διευθέτηση αυτή από το EFSF αλλά με ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο που έχουν συμφωνήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες. 

- Η τέταρτη εκδοχή είναι να έχουμε μετακύληση 30 χρόνια, με έκπτωση 20%.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια εκδοχή με μετακύληση 30 χρόνια στο άρτιο, μια εκδοχή με ανταλλαγή στο 100% στο άρτιο χωρίς να χρειάζεται να έχουμε μετακύληση γιατί έχουμε νέα ομόλογα, μια άλλη εκδοχή περιλαμβάνει ανταλλαγή υπό το άρτιο με βάση την προβλεπόμεμη έκπτωση και μια ειδικά για τις ασφαλιστικές εταιρείες που είναι δεκαπενταετούς διάρκειας. Η συμμετοχή έχει υπολογιστεί ότι θα πρέπει να καλύψει τα 135 δις ευρώ στο σύνολο των 150 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι στη λίστα συμμετοχής στο Private Sector Involment PSI – για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όπως αυτή έχει ανακοινωθεί από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), περιλαμβάνονται οι όμιλοι της Allianz, της Munich Re, της Swiss Re, της Zurich, της Axa, της Generali και της ING.