Ξεκίνησε η αξιολόγηση των προτάσεων του νέου Επενδυτικού Νόμου

Ξεκίνησε η αξιολόγηση των σχεδίων που υπεβλήθησαν στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου 3908/2011. Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Αυγούστου, έτσι ώστε να ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Θάνος Μωραϊτης, «ο νέος επενδυτικός νόμος αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο που εστιάζει στη διαφάνεια και την εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Με την αξιοποίηση ηλεκτρονικών συστημάτων και την παροχή σαφών, τυποποιημένων οδηγιών, οι οποίες είναι διαθέσιμες online για κάθε ενδιαφερόμενο, καταργούνται πλέον οι επιτροπές και επιπρόσθετα δεν υπάρχει πλέον καμία διεπαφή των υπηρεσιών του υπουργείου με τον επενδυτή.

Κινούμαστε με γοργούς ρυθμούς, ώστε τον Οκτώβριο, όπως δεσμεύτηκε η πολιτική ηγεσία, να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία και να ξεκινήσει ο νέος κύκλος υποβολής προτάσεων στον Επενδυτικό Νόμο».

Στον πρώτο κύκλο υποβολής και σε διάστημα ενός μήνα υποβλήθηκαν 143 προτάσεις συνολικού Π/Υ 726 εκ. ευρώ, οι οποίες προβλέπεται αν εγκριθούν να δημιουργήσουν 812 νέες θέσεις εργασίας. Από αυτές, 94 υποβλήθηκαν στις 13 Περιφέρειες της χώρας και οι υπόλοιπες 49 στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Οι προτάσεις αυτές ανατέθηκαν σε αξιολογητές μέσω του συστήματος. Η ανάθεση γίνεται με τυχαίο τρόπο σε 2 αξιολογητές, εκ των οποίων ο ένας είναι δημόσιος υπάλληλος και ο άλλος ιδιώτης ενώ κανείς δεν ανήκει στην ίδια περιφέρεια με αυτήν στην οποία προτείνεται να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο. Σε περίπτωση που η βαθμολογία των 2 αξιολογητών αποκλίνει άνω του 10%, τότε το σύστημα αυτομάτως αναθέτει την πρόταση σε τυχαίο τρίτο αξιολογητή, έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος σφάλματος στη διαδικασία.

Με το πέρας της αξιολόγησης, το σύστημα κατατάσσει αυτόματα όλες τις προτάσεις βάσει της βαθμολογίας τους και εγκρίνονται προς υπαγωγή όσες έχουν συγκεντρώσει βαθμολογία μεγαλύτερη του 70 (βάση) και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως όλες οι παρακάτω διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά βάσει τυποποιημένης διαδικασίας που ισχύει για όλη τη χώρα και διασφαλίζει ίση μεταχείριση προς όλους :

 - Η αρχική υποβολή των προτάσεων από τους επενδυτές

– Η αξιολόγηση των προτάσεων

– Η επαναξιολόγηση σε περίπτωση απόκλισης των αξιολογητών ή ενστάσεων

– Η επικοινωνία (ανώνυμα) μεταξύ επενδυτών και αξιολογητών

Παράλληλα, έχουν συσταθεί σε όλη την Ελλάδα 16 Γραφεία Εξυπηρέτησης Επενδυτών που καθ’ όλη τη διάρκεια παρέχουν πληροφορίες και οδηγίες προς τους επενδυτές, ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το επενδυτικό τους σχέδιο.

Πρέπει να σημειωθεί επίσης, ότι για πρώτη φορά ο επενδυτής γνωρίζει από τη στιγμή της ηλεκτρονικής υποβολής εάν ο φάκελος του είναι πλήρης ή πρέπει να προσκομίσει συγκεκριμένα δικαιολογητικά στο διάστημα που προβλέπει ο Νόμος

Συνεπώς δεν απαιτείται πλέον η διαδικασία έκδοσης βεβαίωσης επιλεξιμότητας, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στη μείωση της γραφειοκρατίας, καθώς και την κατάργηση της διεπαφής του επενδυτή με όσους εμπλέκονται στην αξιολόγηση του σχεδίου.