Πώς να τοποθετηθείτε σε πιθανή υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Moody’ s

Οι διαπραγματεύσεις και η απόφαση για το όριο χρέους των ΗΠΑ, έχουν φυσικά έντονη επιρροή στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Πώς μπορεί όμως κανείς να κάνει trading στην αγορά συναλλάγματος εν μέσω αυτών των εξελίξεων;

Οι συζητήσεις για χρεοκοπία αυξάνονται καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας στις 2 Αυγούστου.

Το υπουργείο Οικονομικών της Αμερικής, έχει το δικαίωμα βάσει του συντάγματος να εκδώσει ομόλογα, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει τα κυβερνητικά του ελλείμματα. Ωστόσο, υπάρχει ένας όρος: Το Κογκρέσο εγκρίνει το ανώτατο όριο χρέους που επιτρέπεται να έχει η χώρα.

Το όριο χρέους έχει προσεγγιστεί από τα μέσα Μαΐου και το υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να δανειστεί περεταίρω, καθώς έχει φτάσει στο μέγιστο επιτρεπτό όριο.

Αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι πιθανό να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στις προγραμματισμένες πληρωμές για τις 3 Αυγούστου.
Εάν το όριο χρέους δεν έχει αυξηθεί μέχρι τις 3 του μήνα, αναμένουμε τα νομίσματα που είναι συσχετισμένα με υψηλό ρίσκο, όπως το δολάριο Αυστραλίας και η νορβηγική κορώνα, καθώς και τα χρηματιστήρια, να διαμορφώσουν δραματική πτώση, ενώ τα πιο «ασφαλή» στοιχεία, όπως το ιαπωνικό γιεν και το ελβετικό φράγκο, να ενισχυθούν.
Αναμένουμε επίσης έντονη μεταβλητότητα στην αγορά τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της αντίδρασης των επενδυτών στις εξελίξεις για το χρέος της Αμερικής. Είτε υπάρξει πρόοδος, είτε αποτυχία.