Στενεύουν τα περιθώρια για την Αμερική

Το δολάριο συνεχίζει να δέχεται πιέσεις, αφού η υπόθεση της αύξησης του ορίου χρέους εξελίσσεται σε θρίλερ.

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο, οι επενδυτές συνέχισαν να σπρώχνουν το δολάριο χαμηλότερα και οι ανησυχίες για μια επικείμενη πτώχευση έχουν χτυπήσει κόκκινο. Χθες ο ISDA, ο αρμόδιος οργανισμός για τα CDS τόνισε ότι η Αμερική έχει τρεις ημέρες (δυο από σήμερα) πριν ενεργοποιηθούν οι πληρωμές των CDS. Σαν αποτέλεσμα οι επενδυτές πούλησαν ακόμα περισσότερα δολάρια και τα αμερικανικά CDS έφθασαν τις 85 μονάδες σημειώνοντας αύξηση 55% τις τελευταίες ημέρες.

Το φράγκο σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό με την ισοτιμία USD/CHF να πέφτει κάτω από το επίπεδο του 0,8000. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος KOF ανακοινώθηκε στις 2.04 μονάδες έναντι εκτιμήσεων για 2.11 μονάδες και αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι ότι η ελβετική οικονομία υποφέρει από τη συνεχή ανατίμηση του νομίσματος. Άλλωστε η SNB προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων μιας εβδομάδας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη μαζική εισροή κεφαλαίων στην οικονομία της.

Την ίδια τύχη έχει και το γεν που πλέον βρίσκεται ακόμα πιο κοντά στο χαμηλό του Μαρτίου στα 76,30 με τους επενδυτές να δείχνουν ότι δε φοβούνται κάποια παρέμβαση από την ιαπωνική κεντρική τράπεζα.

Το ευρώ υποχώρησε από το 1,4500 που είχε βρεθεί το πρωί. Όσον αφορά την ισοτιμία EUR/USD όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν, πρόκειται για ένα ζευγάρι όπου και τα δυο νομίσματα είναι αδύναμα και έτσι είναι δύσκολη η ερμηνεία της κίνησης που πραγματοποιεί. Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται και η Ευρώπη, με την Ισπανία και την Ιταλία να δέχονται σφοδρή χρηματοπιστωτική επίθεση, που έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων πάνω από το 6,00% και των ιταλικών μια ανάσα από αυτό. μάλιστα οι ιταλικές τράπεζες καταρρέουν μετά τις δηλώσεις του Σόιμπλε για το EFSF, όπου έθεσε περιορισμούς στις αγορές ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Χαρακτηριστικό στοιχείο και ενδεικτικό τις κατάστασης, είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες, τα CDS με το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ήταν κατά σειρά: της Αμερικής, της Unicredit (τράπεζα- κλειδί) και της Ιταλίας.

Συνέχεια ανόδου για τα commodity currencies όπου και τα τρία (AUD, NZD, CAD) βρέθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά. Το αυστραλιανό δολάριο δέχθηκε ώθηση από την αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,9% έναντι εκτιμήσεων για 0,7% ενώ το δολάριο Νέας Ζηλανδίας στηρίχθηκε από την άνοδο της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στις 47,6 μονάδες.

Παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις του πετρελαίου, επέστρεψε κάτω από τα 99,00 δολάρια ενώ ο χρυσός σημείωσε και νέο ιστορικό υψηλό στα 1625,40 δολάρια.
Για τη συνέχεια αναμένουμε την ανακοίνωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών στην Αμερική και τη δημοσίευση της Μπεζ Βίβλου. Όμως εκτιμούμε ότι ακόμα και στη περίπτωση των θετικών ανακοινώσεων, δε θα υπάρξει αντίκτυπος στο δολάριο αφού οι επενδυτές θα παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις με το όριο του χρέους.