Χτίζουμε βήμα-βήμα μια πανευρωπαϊκή «Συμμαχία για την Ανάπτυξη»

Την πεποίθησή του, ότι το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον που επέδειξαν για την Ελλάδα, κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, γερμανικές επιχειρήσεις αλλά και τα γερμανικά υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών πολύ σύντομα θα μετουσιωθεί σε επενδύσεις στη χώρα μας, εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ Real Fm.  

Μάλιστα, για να αναδείξει τη σημασία της ανάγκης προσέλκυσης των ξένων επενδύσεων, ο κ Χρυσοχοϊδης ανέφερε το γεγονός, ότι «χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία, συμμετέχουν με 60 δις ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ. Δηλαδή το 30% του ΑΕΠ της χώρας μας, προέρχεται από επιχειρήσεις ευρωπαϊκών συμφερόντων που είναι εδώ εγκατεστημένες και παράγουν εδώ προϊόντα και υπηρεσίες». 

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός και στην πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε, για εγκατάσταση στη χώρα μας επενδύσεων για την παραγωγή και εξαγωγή καθαρής ενέργειας (ΑΠΕ) από την Ελλάδα προς τη Γερμανία. Υπενθυμίζεται ότι, κατά την πρόσφατη συνάντηση των δύο υπουργών στη Βερολίνο, συμφωνήθηκε η εξειδίκευση της πρότασης από την Ελληνική Κυβέρνηση και διαβούλευση επί τούτου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, στο στόχο για την ενδυνάμωση του αναπτυξιακού πυλώνα του οικονομικού προγράμματος της χώρας μας, ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο υπουργός στη σύσταση και ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για την Ανάπτυξη στην Ευρώπη». 

Πρώτες ενέργειες, που εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, είναι η συμφωνία που επετεύχθη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες για το ΕΣΠΑ καθώς και η επίσκεψη στο Βερολίνο για την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων.
Ακόμη, ο υπουργός στάθηκε στις δύο βασικές προϋποθέσεις για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της οικονομίας μας.
Η πρώτη είναι «να αλλάξουμε το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, να βελτιώσουμε, δηλαδή, σημαντικά τους όρους και τις προϋποθέσεις στους οποίους γίνεται δεκτή μία επένδυση στη χώρα». 

Η δεύτερη είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας. «Όταν δεν υπάρχει ρευστότητα και εμπιστοσύνη στη χώρα, αντιλαμβάνεσθε ότι δεν μπορούμε να φέρουμε επενδύσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για την ενίσχυση της ρευστότητας αναφέρθηκε σε δύο πρωτοβουλίες που προωθεί το υπουργείο:

– Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για τη συμμετοχή της σε μεγάλα έργα και στη ευνοϊκή δανειοδότηση των τραπεζών, ώστε κι αυτές με τη σειρά τους να δανειοδοτήσουν με ευνοϊκούς όρους τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

– Σύσταση ελληνικής αναπτυξιακής τράπεζας κατά τα πρότυπα της γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KFW), έτσι ώστε τα μεγάλα έργα και οι επενδύσεις να χρηματοδοτηθούν μέσω αυτής της τράπεζας.

Τέλος, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που περιμένουν όλοι οι πολίτες από εμάς, εκτός από ελάχιστους που επιθυμούν την πολιτική αλλαγή για δικούς τους λόγους, είναι να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, να γλιτώσουμε τη χώρα από τη χρεοκοπία και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να ξαναπάμε μπροστά.»