Ευρώ: Άλμα μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία. Τι θα ακολουθήσει;

Έντονη ήταν η ανοδική αντίδραση του ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής και το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, εξέλιξη που «έκλεισε» έναν μεγάλο κύκλο ανησυχίας γύρω από την υπερχρεωμένη χώρα και την Ευρωζώνη γενικότερα. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες μιας ευρύτερης συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει και τις υπόλοιπες χώρες του περιφερειακού Νότου. 

Τόσο οι αγορές ομολόγων όσο και το ευρώ υποδέχτηκαν θερμά τις εξελίξεις. Ωστόσο, την πορεία του νομίσματος την εβδομάδα που ξεκινά θα καθορίσει μια σειρά μακροοικονομικών στοιχείων.

Η κρίση στην ευρωπαϊκή περιφέρεια κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει αν και η πρόσφατη συμφωνία στρέφει την προσοχή της αγοράς στα οικονομικά θεμελιώδη και όχι στην κυβερνητική πολιτική. Η ισοτιμία του ευρώ ενδεχομένως να επηρεαστεί σημαντικά από την ανακοίνωση της ανεργίας στη Γερμανία, τον δείκτη Τιμών Καταναλωτή και τις πωλήσεις λιανικής.

Το ευρώ ενισχύθηκε σημαντικά έναντι του αμερικανικού δολαρίου και άλλων ανταγωνιστικών νομισμάτων αφού οι αγορές είχαν προβλέψει ότι η ΕΚΤ θα ήταν η Κεντρική Τράπεζα που θα εφάρμοζε την πιο επιθετική πολιτική αύξησης των επιτοκίων από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Πράγματι, η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και σύμφωνα με τον δείκτη Overnight Index Swaps η αγορά αναμένει το επόμενο 12μηνο νέα αύξηση κατά 33 μονάδες βάσης. Αντίθετα η Federal Reserve έχει διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού με τους traders να προβλέπουν αύξηση μόλις κατά 17 μονάδες βάσης το ίδιο διάστημα. Η διαφοροποίηση στα επιτόκια ευνοεί την ενίσχυση της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, αν και θα ήταν σημαντικό να δούμε αν το ευρώ διατηρήσει την ορμή του ειδικά μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων που προαναφέραμε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρωζώνη αναμένεται να διατηρηθεί τον Ιούλιο πάνω από τον επίσημο στόχο της ΕΚΤ του 2,0%. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Jean-Claude Trichet έχει εμφανιστεί κατηγορηματικός σε αυξήσεις του πληθωρισμού, εφαρμόζοντας επιθετική νομισματική πολιτική. Επομένως βρισκόμαστε εν αναμονή των στοιχείων πληθωρισμού καθώς και των στοιχείων απασχόλησης, τα οποία και θα καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ.

Η κατεύθυνση που θα λάβει το κοινό νόμισμα έναντι των βασικών ανταγωνιστών του εξαρτάται από τα παραδοσιακά θεμελιώδη της αγοράς και όχι από τα προβλήματα χρέους στην ευρωπαϊκή περιφέρεια. Το ελληνικό πακέτο αρωγής θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια αφού πρώτα διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. 

Ωστόσο, η λύση έχει μακροπρόθεσμη προοπτική και επομένως το ελληνικό ζήτημα δεν επηρεάζει την αγορά συναλλάγματος τουλάχιστον σε ημερήσια βάση. Παρ’ όλα αυτά η πρόσφατη εκτίναξη στις αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων εξακολουθεί να εμπνέει ανησυχία, αν και μια σταθεροποίηση στα τρέχοντα επίπεδα θα κατευνάσει τις δημοσιονομικές ανησυχίες της αγοράς.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαπραγματεύτηκε σε βασικά επίπεδα αντίστασης στην πτωτική γραμμή τάσης από τα χαμηλά του Μαϊου. Αν καταφέρει να παραμείνει πάνω από το επίπεδο του 1,4400, θα δείξει τις προοπτικές για τους επόμενους μήνες. Επομένως, θα παρακολουθήσουμε τις ευρωπαϊκές οικονομικές ανακοινώσεις με ενδιαφέρον, ενώ και η πρόοδος αναφορικά με το θέμα του αμερικανικού χρέους θα ασκήσει αντίστοιχη επιρροή στις ισοτιμίες του δολαρίου.

Για περισσότερη ενημέρωση για την αγορά συναλλάγματος επισκεφτείτε το ενημερωτικό site τηε FXCM, www.dailyfx.gr .