Υπό πίεση το δολάριο

Παραμένουν οι ανησυχίες για το δολάριο αναφορικά με το αδιέξοδο στις συζητήσεις του αμερικανικού χρέους στην Ουάσινγκτον αλλά και με τις εξελίξεις εντός της ΕΕ για την Ελλάδα. Χθες η εικόνα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά ήταν εξαιρετικά «ήρεμη» με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει τη μικρότερη μεταβολή σε διάστημα δύο εβδομάδων τη στιγμή που ο όγκος συναλλαγών ήταν ο χαμηλότερος από την περασμένη Δευτέρα. Ο δείκτης Dow Jones FXCM Dollar Index υποχώρησε για δεύτερη διαδοχικά συνεδρίαση στις 9.543 μονάδες.

Ακόμα κι αν προσπαθήσουμε να απλοποιήσουμε την εικόνα που παρουσιάζει η διάθεση για ρίσκο δεν θα μπορέσουμε να εξάγουμε σαφή συμπεράσματα για την πορεία του δολαρίου στο άμεσο μέλλον, σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της FXCM, John Kicklighter. Το επενδυτικό συναίσθημα δεν έχει «πειστεί» από κάποιον παράγοντα, ενώ η θολή εικόνα της αγοράς ως προς τις διακυμάνσεις οφείλεται κυρίως στην αναμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Οι επενδυτικές τράπεζες, οι κεντρικές τράπεζες, τα sovereign wealth funds και άλλοι «ισχυροί» παίκτες δεν ανοίγουν μεγάλες θέσεις στην αγορά πριν από ένα σημαντικό γεγονός, με αποτέλεσμα η αγορά να αφήνεται στη μεταβλητότητα, χωρίς να μπορεί να διαμορφώσει μια σαφή και με διάρκεια κατεύθυνση, προσθέτει ο Kicklighter. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει σήμερα με την έκβαση της Συνόδου Κορυφής.

Αν και η ευρωπαϊκή σύνοδος είναι ο σημαντικότερος καταλύτης για την πορεία του δολαρίου, μεταβλητότητα στο νόμισμα μπορεί να προκαλέσει και η αντίστροφη μέτρηση επίλυσης του αμερικανικού χρέους. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το επίμαχο νομοσχέδιο (Cut, Cap and Balance Act), ωστόσο, το ζήτημα είναι αν θα «περάσει» και από τον Obama. Αναφορικά με το δολάριο, το θέμα είναι αν η επίτευξη λύσης θα προσφέρει ανακούφιση στην επενδυτική ψυχολογία γενικότερα, τροφοδοτώντας την διάθεση για ρίσκο ή αν θα δώσει μεμονωμένα ώθηση στο δολάριο.

Την περασμένη εβδομάδα το ευρώ κατάφερε να καλύψει μέρος των απωλειών του. Αυτό δείχνει ότι η αντίδραση του νομίσματος στο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής μπορεί να είναι ήπια. Χθες τα ξημερώματα ο πρόεδρος της Γαλλίας Sarkozy και η καγκελάριος της Γερμανίας Merkel συμφώνησαν σε «κοινή λύση» για την Ελλάδα, ενώ είχαν συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Trichet, και συνομιλία με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Von Rompuy. Η εξέλιξη αυτή είναι ενθαρρυντική για το κοινό νόμισμα.

Τρία είναι τα σενάρια αντίδρασης του ευρώ, αναφέρει ο Kicklighter. Το ανοδικό σενάριο, το οποίο είναι πιθανό. Η «προσωρινή» λύση που θα δώσει επίσης προσωρινή ώθηση στο ευρώ. Και το πτωτικό σενάριο, χωρίς σημαντική πρόοδο και χωρίς συμφωνία για το νέο «πακέτο» της Ελλάδας, με ενδείξεις ότι η κρίση διοχετεύεται στον «πυρήνα» της Ευρωζώνης. Σήμερα η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαπραγματεύεται ανοδικά στο 1,4280.