Πιθανή η άνοδος του πετρελαίου

Οι τιμές παραμένουν στενά συνδεδεμένες με τη διάθεση ρίσκου και τον δείκτη S&P 500, δείχνοντας ότι η άνοδος είναι πιθανό να συνεχιστεί.  Στο επίκεντρο βρίσκονται τα αποτελέσματα β΄τριμήνου μεγάλων εταιρειών, όπως η US Bancorp και η Intel.
Μέχρι στιγμής τα περισσότερα αποτελέσματα των εταιρειών που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών κατά 9,6%, και εάν συνεχίσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες να εμφανίζουν θετικά αποτελέσματα, αναμένουμε την τιμή του πετρελαίου να ενισχυθεί περεταίρω.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το ζήτημα του ορίου χρέους της Αμερικής, για το οποίο επικρατεί αισιοδοξία, και είναι πιθανό να έχει προεξοφληθεί ήδη στην αγορά η μείωση του χρέους κατά 3,7 δισ. δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Εάν οι εξελίξεις δεν επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες της αγοράς, το αρνητικό συναίσθημα θα κυριαρχήσει και πάλι στην αγορά, ειδικά καθώς πλησιάζει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ σχετικά με το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

Τεχνικά, φαίνεται να διαμορφώνεται ένας ανοδικός τριγωνικός σχηματισμός, κάτω από τις αντιστάσεις των 99,22 δολάρια, ο οποίος θα μπορούσε να είναι οδηγήσει σε καθοδική διάσπαση και επιστροφή στις στηρίξεις των 95,30 ή και 94,13 και 92,51 δολάρια.

Χρυσός (κλείσιμο NY): 1588.45 // -16.40 // -1.02%

Ενδείξεις αντιστροφής για τον χρυσό ύστερα από τις χθεσινές δηλώσει του προέδρου Obama, ότι συμφωνεί με τη λογική του σχεδίου της «συμμορίας των έξι» για τη μείωση του χρέους της χώρας. Αρκετοί επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους από τις τοποθετήσεις στο πολύτιμο μέταλλο, οδηγώντας σε υποχώρηση της τιμής του.

Οι πρώτες αξιόλογες στηρίξεις βρίσκονται στα $1578, ενώ διάσπαση τους θα μπορούσε να οδηγήσει στα $1559. Ενδιάμεσες αντιστάσεις βρίσκονται στα $1600.

Εάν τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου εμφανιστούν θετικά, είναι πιθανο να μειωθούν οι προσδοκίες για νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης στην Αμερική, και κατά συνέπεια θα μειωθεί και η ζήτηση για τον χρυσό ως μέσο αντιστάθμισης του κινδύνου.
Σημαντική επίδραση στην τιμή αναμένεται να έχουν και οι εξελίξεις στο ζήτημα μείωσης του χρέους της Αμερικής και η σύνοδος κορυφής της ΕΕ.

Ασήμι (κλείσιμο NY): $39.06 // -1.49 // -3.66%

Από θεμελιώδη πλευρά, οι παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του αργύρου είναι οι ίδιοι με αυτούς που επηρεάζουν το χρυσό.
Τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου είναι πιθανό να δημιουργήσουν νέες πιέσεις στο ασήμι, ωστόσο οι εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο.

Τεχνικά, η διαμόρφωση ενός πτωτικού engulfing κεριού κάτω από την αντίσταση Fibonacci στα $41,06 μπορεί να ανοίξει το δρόμο για χαμηλότερα επίπεδα. Το σενάριο αυτό θα επιβεβαιωθεί με τη διάσπαση των $39,01 και επόμενος στόχος θα είναι τα $36,29.