Διαφάνεια και εσωτερικός έλεγχος κινητοποιούν την ασφαλιστική αγορά

Θερμό Αύγουστο προοιωνίζεται η κορύφωση των θεσμικών πρωτοβουλιών που προωθούνται είτε από την κυβέρνηση είτε από τις εποπτικές αρχές για τον ασφαλιστικό κλάδο, ο οποίος καλείται εν μέσω καύσωνα να πάρει θέση σε σχέση με τα νομοθετικά κείμενα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας αλλά και η Τράπεζα της Ελλάδος

Στην κορυφή της αντζέντας βρίσκεται το νομοσχέδιο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για τη διαφάνεια στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, το περιεχόμενο του οποίου όπως δόθηκε τελικώς στη δημοσιότητα δεν φέρει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αρχικές θέσεις της ΓΓΚ και οι οποίες είχαν προκαλέσει την αντίδραση του ασφαλιστικού κλάδου.

Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, που καλείται να διαμορφώσει τις τελικές προτάσεις της σε σχέση με το κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε προς δημόσια διαβούλευση έως το τέλος Ιουλίου.

Οι απόψεις της ΕΑΕΕ φαίνεται ότι θα απέχουν πολύ από αυτές που είχαν διατυπωθεί στο 15σέλιδο υπόμνημα που είχε καταθέσει στην αρχική φάση της διαβούλευσης και οι οποίες δεν συνάντησαν ευήκον ους. Βασική διαφωνία παραμένει η προσπάθεια ελέγχου της τιμολογιακής πολιτικής στον κλάδο υγείας, υποχρεώνοντας τις εταιρείες να προχωρούν σε αυξήσεις βάσει συγκεκριμένων δεικτών ή κριτηρίων που θα προσδιορίζονται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Κίνηση καλής θέλησης δείχνει η ευελιξία που επιδεικνύει η ΓΓΚ υιοθετώντας εναλλακτικά του όρου «δεικτών» τον όρο «κριτήρια», ο οποίος σύμφωνα με την άποψη της ΕΑΕΕ θεωρείται πιο ευέλικτος και γενικός. Αντίστοιχα η προσπάθεια επιβολής κανόνων διαφάνειας στην παροχή υπηρεσιών υγείας από τα νοσηλευτήρια της χώρας, αποτελεί σύμφωνα με την ΕΑΕΕ θετικό βήμα για τον έλεγχο του κόστους αλλά και την εξεύρεση μιας κοινής συνισταμένης στην προσπάθεια περιορισμού των δαπανών υγείας, που αποτελεί και το ζητούμενο για τον κλάδο.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι επίσης το σχέδιο Πράξης της Τράπεζας της Ελλάδος, που αφορά στα Συστήματα  Εσωτερικού Ελέγχου των ασφαλιστικών εταιρειών και το οποίο ρυθμίζει θέματα διαχείρισης κινδύνων, εσωτερικών ελέγχων και κανονιστικής συμμόρφωσης, αλλά και σχέσεων με τους πελάτες και τα δίκτυα των εταιρειών. Το κείμενο που αλλάζει άρδην το τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των εταιρειών έχει δοθεί προς διαβούλευση έως το τέλος Αυγούστου.

Σήμερα επίσης συνεδριάζει το άτυπο συντονιστικό όργανο των διαμεσολαβούντων, προκειμένου να διαμορφώσει τις προτάσεις του στο σχέδιο απόφασης που έδωσε προς διαβούλευση η Τράπεζα της Ελλάδος για τους κανόνες συμπεριφοράς του κλάδου. Στο κείμενο περιλαμβάνεται ειδική πρόβλεψη που επιβάλλει την απόδοση των ασφαλίστρων εντός έξι ημερών από την είσπραξή τους, αλλά και σοβαρές κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης της σχετικής διάταξης.