Ενισχύεται η διάθεση για ρίσκο στις αγορές

Ενδιαφέρον παρουσίασε χθες η αγορά συναλλάγματος μετά την «ανάταση» του επενδυτικού συναισθήματος και την διάχυτη αισιοδοξία που επικράτησε παρά το διπλό αδιέξοδο στην ευρωπαϊκή κρίση και το αμερικανικό χρέος. Αν και φαίνεται να έχει σημειωθεί πρόοδος και στα δύο μέτωπα, παραμένει σε μεγάλο βαθμό το κλίμα αβεβαιότητας. Ενδεικτικό της ανάληψης ρίσκου ήταν η πτωτική στροφή του χρυσού και η απομάκρυνσή του από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η αντιστροφή τάσης στο χρυσό αποτελεί πιθανή ένδειξη επιπλέον ρευστοποιήσεων στα επενδυτικά καταφύγια, κάτι που επιβεβαιώνει και η υποχώρηση του ελβετικού φράγκου επίσης από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα. 
Εντυπωσιακή ήταν χθες η ανάκαμψη των δεικτών της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς με τον Nasdaq να σημειώνει άλμα 2,2% μετά τα ισχυρά αποτελέσματα β’ τριμήνου των τεχνολογικών κολοσσών IBM και Apple. Παρ’ όλα αυτά πτωτικά κινήθηκαν οι τράπεζες καθώς απογοήτευσαν τα μεγέθη της Goldman Sachs, υπενθυμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Τα οικονομικά στοιχεία κατάφεραν να αντισταθμίσουν την «πικρή» γεύση που άφησε η Goldman Sachs αφού οι ενάρξεις νέων κατοικιών και οι οικοδομικές άδεις ξεπέρασαν τις μέσες εκτιμήσεις. Παράλληλα, ο αμερικανικός πρόεδρος Obama άφησε να εννοηθεί ότι επίκειται συμφωνία πάνω στο φλέγον ζήτημα του ορίου χρέους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η «συμφωνία» αναφέρεται ως “Plan B” ή σχέδιο “McConnell/Reid” και ουσιαστικά δεν προβλέπει την αύξηση στο όριο χρέους. Στόχος του σχεδίου είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που παρακάμπτει «ενδιάμεσους κρίκους» και δίνει τη δυνατότητα στον ίδιο τον αμερικανικό πρόεδρο να αυξήσει το όριο με δική του πρωτοβουλία. Την έγκριση και την αποτελεσματικότητα αυτού του σχεδίου έχει σχολιάσει και ο οίκος Moody’s. Συγκεκριμένα έχει αναφέρει ότι μπορεί η έγκριση του σχεδίου να απομακρύνει το ενδεχόμενο άμεσης υποβάθμισης του αμερικανικού χρέους, όμως δεν απομακρύνει τις αρνητικές προοπτικές καθώς παραμένει η αβεβαιότητα γύρω από το όριο χρέους. Οι αρνητικές προοπτικές δεν μπορούν να αποφευχθούν γιατί το “Plan B” δεν προβλέπει αύξηση του ορίου χρέους, αλλά απλώς διαμορφώνει έναν μηχανισμό για να προωθήσει αυτή την αύξηση. Ακόμα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης επικρίνει ως «ανεπαρκή» τα μέτρα μείωσης του χρέους που προβλέπονται στο σχέδιο.
Αναφορικά με το ζήτημα της Ευρωζώνης, η χθεσινή «ψυχρολουσία» του ΔΝΤ συγκράτησε την αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης. Το ΔΝΤ τόνισε ότι θα πρέπει να αυξηθεί το μέγεθος του ταμείου EFSF, προειδοποιώντας ότι το ρίσκο διάχυσης της κρίσης είναι υψηλό με πιθανές παγκόσμιες επιπτώσεις. Μάλιστα υπογράμμισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Αναφορικά με την Ιαπωνία, σημείωσε ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Τέλος, επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η υπερβολική μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος, τονίζοντας ότι τα επιτόκια θα πρέπει να καθορίζονται από τις δυνάμεις της αγοράς.
Σημαντική ήταν η ενίσχυση των commodity currencies, τα οποία ανταποκρίθηκαν στην διάχυτη αισιοδοξία της αγοράς, με το δολάριο Νέας Ζηλανδίας να αναδεικνύεται στο ισχυρότερο νόμισμα σημειώνοντας νέο ρεκόρ. 

Ενδιαφέρουσα ήταν και η άνοδος του δολαρίου Αυστραλίας, ενώ το δολάριο Καναδά κατέγραψε νέα πολυήμερα υψηλά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την ισοτιμία USD/CAD να διασπά πτωτικά σημαντικές στηρίξεις στο επίπεδο 0,9500, μπαίνοντας σε δοκιμασία των χαμηλών έτους στο 0,9445. Στην ενίσχυση του δολαρίου Καναδά συνέβαλλε και η ανακοίνωση της Τράπεζας του Καναδά μετά την απόφαση των επιτοκίων, η οποία άφησε ενδείξεις για μια επανέναρξη ενός κύκλου «σύσφιξης» της νομισματικής της πολιτικής αργά ή γρήγορα.

Στην οικονομική ατζέντα της ημέρας, ανακοινώνονται οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη, οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Ιταλία και φυσικά τα πολυαναμενόμενα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας. Τα futures των δεικτών στη Wall Street και το πετρέλαιο δίνουν συνέχεια στα χθεσινά κέρδη, ενώ ο χρυσός υποχωρεί ακολουθώντας την πτωτική τάση που διαμορφώθηκε χθες.