Χ.Α: Ελπίδες για το… θαύμα

Κρίσιμη για την Ελλάδα, την ευρωζώνη και φυσικά για το Χ.Α, η εβδομάδα που ξεκίνησε, καθώς την Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής παίζονται πολλά.

Οι διεργασίες για το τελικό σχέδιο που θα παρουσιάσει η Ευρώπη, ως απάντηση στις αγορές, εντείνονται, με τους συμμετέχοντες να φαίνεται να καταλήγουν σε συγκεκριμένα σενάρια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μάλιστα πρόοδο στις διαβουλεύσεις ιδιωτών επενδυτών για τη νέα χρηματοδότηση της χώρας μας, διαπιστώνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Όμως η Γερμανίδα Καγκελάριος  για μία ακόμη φορά παίζει παιχνίδια τακτικής ,διαμηνύοντας  ότι θα μεταβεί στην έκτακτη σύνοδο μόνο αν υπάρχει αποτέλεσμα από πριν!

Αρκετοί αναλυτές ελπίζουν σε … θαύμα για μία καθαρή και άμεση λύση της κρίσης χρέους, που τουλάχιστον θα επανέφερε την ηρεμία στο Χ.Α, αν όχι μία ισχυρή ανοδική αντίδραση.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η διατήρηση των στηρίξεων στην περιοχή των 1.150-1.160 μονάδων εξαρτάται από το τι θα αποφασίσουν οι εταίροι για την Ελλάδα και πως αυτό θα ερμηνευθεί από τους παράγοντες των αγορών, τους δανειστές και τους οίκους αξιολόγησης. 

Η αγορά έχει συσσωρεύσει αρκετή πίεση η οποία είναι ικανή να δώσει μια αρκετά ικανοποιητική αντίδραση, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί και εγγύηση για την αλλαγή της τάσης, η οποία χρειάζεται πλέον αρκετές μονάδες ανόδου για να βρεθεί κοντά σε κάποιο κομβικό σημείο αντιστροφής. 

Το ανοδικό όριο σε μία θετική αντίδραση μετά από μία θετική έκβαση της Συνόδου Κορυφής παραμένει στις 1.300 μονάδες.
Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε σε επίπεδα που έχει να “δει” από το Φεβρουάριο του 1997, ενώ οι τράπεζες “βούλιαξαν” σε χαμηλά σχεδόν 15 ετών, από τον Αύγουστο του 1996. Εάν συνεχίσει η πτωτική πορεία της αγοράς επόμενη ισχυρή στήριξη στις 1.107(!) μονάδες. 

Aδύναμος κρίκος της αγοράς παραμένει ο τραπεζικός κλάδος στον οποίο η προσφορά παραμένει ισχυρή, παρά την υποχώρηση των τιμών που αφορούν επίπεδα διαπραγμάτευσης πριν από το 1996. Οι τράπεζες παραμένουν «σορταρισμένες», γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία. Ωστόσο κάποιοι δεν αποκλείουν οι ελκυστικότατες αποτιμήσεις να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους traders που αναζητούν το γρήγορο κέρδος.

D.B.: Eρχεται πτώση 35%, αν …

Σενάρια για πτώση έως και 35% στις διεθνείς αγορές εάν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους εμφανίσει σημάδια περαιτέρω επιδείνωσης καταγράφεται σε ανάλυση της Deutsche Bank. 

«Εάν η κρίση εμπιστοσύνης προς τους Ευρωπαίους διατηρηθεί και λάβει διαστάσεις τύπου κρίσης Lehman, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος για απώλειες της τάξης του 35% στα διεθνή χρηματιστήρια”, επισημαίνει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank και προσθέτει ότι, σε ένα τέτοιο σενάριο, θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες πιέσεις κυρίως για τις μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου.