back to top
17.2 C
Athens
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025

Διαστημικός τουρισμός: Νέα ευκαιρία για τους ασφαλιστές;

Μετά τις επιτυχημένες διαστημικές πτήσεις των δισεκατομμυριούχων Ρίτσαρντ Μπράνσον και Τζεφ Μπέζος, η ανθρωπότητα βρίσκεται σίγουρα πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου ο διαστημικός τουρισμός θα είναι πιο συνηθισμένος από ποτέ.

Πόσοι όμως γνώριζαν ότι ούτε ο Ρίτσαρντ Μπράνσον ούτε ο Τζεφ Μπέζος είχαν υπογράψει κάποιο συμβόλαιο για το διαστημικό τους ταξίδι; Η είδηση αυτή ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο για τον κλάδο της ασφάλισης, την ώρα μάλιστα που έχει ανακοινωθεί ότι σχεδιάζεται εντός εβδομάδας το πρώτο ταξίδι αστρο-τουριστών εντός διαστημικής κάψουλας SpaceX.

- Advertisement -

‘Οπως κατέγραψαν οι New York Times oύτε η Virgin Galactic ούτε ο Richard Branson έχουν αγοράσει ασφαλιστική κάλυψη για το περιπετειώδες ταξίδι του CEO της εταιρείας, αν και το διαστημόπλοιο, VSS Unity, ήταν πιθανότατα ασφαλισμένο.

Αντίστοιχα, η Blue Origin του Jeff Bezos δεν έχουν αντίστοιχο συμβόλαιο κάλυψης για τον ιδρυτή της Amazon. Κι αυτό όπως φαίνεται όχι μόνο λόγω αμέλειας, αλλά λόγω έλλειψης αντίστοιχων παρεχόμενων πολιτικών από τις εταιρείες.

- Advertisement -

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα είναι ότι η γερμανική Allianz είναι η μοναδική που έχει να προσφέρει μια τέτοια κάλυψη, διαστημικού τουρισμού, χωρίς να είναι γνωστό εάν έχει επιτύχει την υπογραφή κάποιου συμβολαίου.

Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως παρά το γεγονός πως η έννοια του διαστημικού τουρισμού είναι ακόμη στα σπάργανα, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός δεδομένων που αφορούν εκτοξεύσεις πυραύλων, τα οποία μπορούν να συνδράμουν στην κατάλληλη χάραξη και τιμολόγηση πολιτικών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Lloyds του Λονδίνου, η αγορά διαστημικών ασφαλίσεων παρουσίασε ετήσιες έσοδα ύψους 550 εκατ.  δολαρίων κατά την τελευταία δεκαετία, αν και αυτές περιλάμβαναν κυρίως την κάλυψη δορυφόρων και μη επανδρωμένων αποστολών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Παρόλο που τα περιθώρια ανάπτυξης στον κλάδο ασφάλισης διαστημικού τουρισμού είναι μεγάλα, οι ειδικοί επιχειρούν να προσδιορίσουν εάν ο τομέας αυτός σχετιζεται ή μπορεί να απορροφηθεί από άλλους.

Ο Neil Stevens, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος διαστημικών προϊόντων της Marsh, ανέφερε στους New York Times: «Το μεγάλο ερώτημα για τον ασφαλιστικό κλάδο είναι αν τα διαστημικά ταξίδια θα μπορούσαν να ενταχθούν με συμβόλαια που αφορούν τις αεροπορικές πτήσεις ή όχι”. Για τον ίδιο πάντως, με τον διαστημικό τουρισμό μπορεί να ανοίξει ένας ολόκληρος νέος κόσμος για την ασφάλιση αλλά και εν γένει για τον κλάδο  του τουρισμού.

Με πληροφορίες από ΝΥΤ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ξανά μεγάλες καταστροφές στην Ελλάδα – Παραμένει μεγάλο το κενό στην προστασία των κατοικιών

Πρόκληση η ευρεία υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ειδικά σε περιοχές με υψηλή ευπάθεια σε φυσικές καταστροφές

Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών: από υποχρέωση σε αναγκαιότητα

Καμία ασφάλιση, όσο πλήρης κι αν είναι, δεν μπορεί να αναπληρώσει την απουσία πρόληψης και σχεδίου

Η Ελισάβετ Νίκα της Covariance στο AIForum25: «Βρισκόμαστε ήδη πέρα από την καινοτομία»

Η Co-Founder & Managing Director της εταιρείας μίλησε για τις εφαρμογές ΤΝ στους κλάδους υγείας και ασφάλισης

4ο Συνέδριο της Ένωσης Αναλογιστών Ελλάδος: Ένα σημείο συνάντησης για την καινοτομία στον κλάδο

Υψηλού επιπέδου ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράστηκαν πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες πάνω σε κρίσιμα ζητήματα

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Η Allianz Trade ενίσχυσε ως μεγάλος χορηγός το ετήσιο συνέδριο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου

Το ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου, σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις του κλάδου, συγκέντρωσε πλήθος στελεχών, διαμεσολαβητών και επιχειρηματικών φορέων

Η Howden Hellas στο Παγκόσμιο Συνέδριο Φυσικών Πόρων – Συμμετοχή με διεθνή βαρύτητα και στρατηγικά μηνύματα

Η εταιρεία δηλώνει έτοιμη να μετατρέψει τη γνώση σε πράξη, προσφέροντας στους πελάτες της πρωτοποριακές λύσεις και υψηλή τεχνογνωσία

SVV: Τι παραγωγή έγραψαν οι ασφαλιστικές στην Ελβετία και τι οι τράπεζες

Στα 73,2 δισ. φράγκα η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας – Ισχυρή ανάπτυξη στις ασφαλίσεις

Τι σημαίνει το νέο σήμα «T» στα αυτοκίνητα;

Σκωτσέζος ξενοδόχος ξεκίνησε να κατασκευάζει και να εμπορεύεται την ταμπέλα «T» ύστερα από ένα ταξίδι στην Τενερίφη

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Ασφαλή Χριστούγεννα για διαβητικούς και καρδιοπαθείς

Τα γεύματα των εορτών, συνήθως πλούσια σε λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και αλάτι, δύσκολα εντάσσονται στα αποδεκτά υγιεινοδιαιτητικά πρότυπα

Η Allianz Trade ενίσχυσε ως μεγάλος χορηγός το ετήσιο συνέδριο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου

Το ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου, σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις του κλάδου, συγκέντρωσε πλήθος στελεχών, διαμεσολαβητών και επιχειρηματικών φορέων

Δήλωση Γ. Χατζηθεοδοσίου για τις εκλογές της ΕΣΑΠΕ

Ο πρόεδρος του ΕΕΑ επισημαίνει ότι η συμμετοχή στη διαδικασία αποτύπωσε ένα ακόμα μήνυμα ενότητας και ισχυρού ενδιαφέροντος για τον κλάδο

Η EUROINS Μεγάλος Χορηγός στο Συνέδριο «Οι Νέοι Μπροστά!» για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Αγγ. Μουρατίδου: «Δέσμευσή μας, να είμαστε παρόντες σε πρωτοβουλίες που προάγουν την πρόληψη, την ασφάλεια και την κοινωνική συνοχή»

Πρωτοβουλία ευεξίας στην Coface Ελλάδας

Η Coface Ελλάδας πραγματοποίησε πρόσφατα μία ακόμη δράση στο...