Ευρωπαϊκή κρίση και αμερικανικό χρέος στο επίκεντρο

Θολό παραμένει το τοπίο στις αγορές, καθώς και η Ευρώπη και η Αμερική βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ σημαντικά προβλήματα, και συνεπώς μέχρι να επιδεινωθεί ή να επιλυθεί η κατάσταση σε μια από τις δύο χώρες, το ευρώ δεν μπορεί να αποκτήσει ξεκάθαρη κατεύθυνση έναντι του δολαρίου.

Ανάμεικτη ήταν η χθεσινή εικόνα του δολαρίου σε σχέση με τα ανταγωνιστικά του νομίσματα, ενώ η μέση δραστηριότητα στην αγορά συναλλάγματος στην αρχή της εβδομάδας είναι εντελώς διαφορετική από την ισχυρή μεταβλητότητα που επικράτησε την προηγούμενη. Αυτή η αντίθεση δεν οφείλεται τόσο στην έλλειψη σημαντικών εξελίξεων όσο στη δυσκολία «προσαρμογής» των επενδυτών στις εξελίξεις, σχολιάζει ο αναλυτής της FXCM, John Kicklighter. 

Παρά το υψηλό κόστος μιας έστω και προσωρινής στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ, το δολάριο δεν σημείωσε σφοδρές απώλειες και αυτό επειδή το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες. Ωστόσο, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας πιθανότητας είναι ορατές: το CDS του αμερικανικού 5ετούς ομολόγου βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 17 μηνών, ενώ ο-έστω και μικρής σημασίας-οίκος Egan-Jones υποβάθμισε την ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση του αμερικανικού χρέους. Πέρα από το ζήτημα του χρέους και την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου που ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο, Eric Cantor, η προσοχή σήμερα στρέφεται στα οικονομικά αποτελέσματα των Goldman Sachs και Bank of America.

Αν και λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, οι περισσότεροι θα περίμεναν ισχυρές απώλειες για το ευρώ, η αγορά συναλλάγματος αναζητά πάντα την εξισορρόπηση και επομένως σε αυτή τη φάση το ευρώ διανύει περίοδο σταθεροποίησης. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις που να διαφοροποιούν την κατάσταση προς το χειρότερο, η μακροπρόθεσμη πτωτική προοπτική του ευρώ τίθεται υπό αμφισβήτηση. Προς το παρόν στο επίκεντρο βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης για την Ελλάδα, ενώ ανακούφιση πρόσφερε στην αγορά έκθεση της ΕΚΤ ότι δεν προχώρησε σε αγορά ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, διαψεύδοντας την έντονη φημολογία.
 Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται σήμερα στο 1,4112.

Στο οικονομικό ημερολόγιο της ημέρας ανακοινώνονται ο δείκτης οικονομικού συναισθήματος ZEW στη Γερμανία και την Ευρωζώνη καθώς και η κατασκευαστική παραγωγή στην Ευρωζώνη. Στις ΗΠΑ, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ανέγερση κατοικιών, ενώ στον Καναδά αναμένεται η απόφαση της Τράπεζας του Καναδά για τα επιτόκια. Τα futures των δεικτών στη Wall Street και το αργό σημειώνουν μικρά κέρδη, ενώ ο χρυσός συνεχίζει την κούρσα ανόδου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.