Σε «ξέφρενη κούρσα» ο χρυσός

Οι δημοσιονομικές ανησυχίες στην Ευρωζώνη ενόψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ της Πέμπτης καθώς και το φλέγον ζήτημα του αμερικανικού χρέους στρέφουν μαζικά τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, ο οποίος ακολουθεί ξέφρενη κούρσα σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα πάνω από τα 1.600 δολάρια/ουγγιά.

Η επιδείνωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης ευνοεί σημαντικά τα ασφαλή καταφύγια, ελβετικό φράγκο, γιεν και δολάριο, ενώ σημαντικό είναι το πλήγμα για το ευρώ. Οι ευρωπαϊκές αγορές αφήνονται στην πτώση με τον τραπεζικό κλάδο να οδηγεί τις απώλειες μετά τα αποτελέσματα των stress tests της Παρασκευής.

«Κάνοντας μια αποτίμηση των τεστ αντοχής των ευρωπαϊκών τραπεζών, είναι ξεκάθαρο ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) δεν έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος. Πράγματι, οι ασκήσεις αντοχής αγνόησαν τον πραγματικό λόγο που ανησυχεί τις αγορές, δηλαδή την επιρροή μιας χρεοκοπίας εντός της ΕΕ στους ισολογισμούς των τραπεζών», σχολιάζει ο αναλυτής της DailyFx, Ilya Spivak. Και δανείζεται σχετικό δημοσίευμα του Economist , το οποίο περιγράφει με γλαφυρότητα την αναποτελεσματικότητα των stress tests. «Το αποτέλεσμα των stress tests θα μπορούσε να παρομοιαστεί με έναν γιατρό που θεωρεί υγιή έναν ασθενή που παραπονιέται για πόνους στο στήθος, αφού δεν έχει υποστεί ακόμα καρδιακό επεισόδιο».

Έτσι, και σήμερα οι αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων συνέχισαν να ενισχύονται με αυτή του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να εκτοξεύεται σε νέο ρεκόρ στο 6,02%. Η απόδοση του αντίστοιχου ισπανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 6,24%.
Παρ’ όλο που το ελβετικό φράγκο είναι το νόμισμα με τη μεγαλύτερη υπεραπόδοση, η έκταση που έχει λάβει η κρίση χρέους στην Ευρώπη κάθε άλλο παρά απέτρεψε τους traders να στοιχηματίζουν στην άνοδό του. Πριν από λίγο η ισοτιμία δολαρίου-φράγκου βρέθηκε να ενισχύεται στα 0,8176 και ευρώ-φράγκου στα 1,1472.

Το δολάριο υποχωρεί έναντι του γιεν στα 79,1140, ενώ ενισχύεται έναντι των δολαρίων Καναδά και Αυστραλίας.
Η στερλίνα ενισχύεται έναντι του ευρώ στα 1,1445 και υποχωρεί έναντι του δολαρίου στα 1,6072.
Ο δείκτης του δολαρίου (δολάριο έναντι έξι βασικών νομισμάτων) ενισχύεται στις 75,63 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο των 75,13 μονάδων.

Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου υποχωρεί στα 1,4045.

Φυσικά πρωταγωνιστής της ημέρας είναι ο χρυσός, ο οποίος κατέγραψε νέα ιστορικά ρεκόρ πάνω από τα 1.600 δολάρια/ουγγιά, «σπάζοντας» τα κοντέρ στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί (11 ημερών) από τον Ιούλιο του 1980. Τα 40 δολάρια άγγιξε το ασήμι.
Στο μέτωπο των ΗΠΑ και των διαπραγματεύσεων για άνοδο του ανώτατου ορίου χρέους, επανήλθε σήμερα η Moody’s λίγες μόλις ημέρες μετά την προειδοποίηση της περασμένης εβδομάδας για υποβάθμιση του αμερικανικού χρέους. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης «επικρίνει» ως αναποτελεσματική την πρακτική ορίου στο χρέος, προτείνοντας μείωση στο «ταβάνι» χρέους προκειμένου να μειωθεί η αβεβαιότητα μεταξύ των κατόχων αμερικανικών ομολόγων.

«ΟΙ ΗΠΑ είναι μια από τις λίγες χώρες που οριοθετεί ανώτατο επίπεδο χρέους, πρακτική που προκαλεί περιοδική αβεβαιότητα γύρω από την δυνατότητα της κυβέρνησης να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της», αναφέρει χαρακτηριστικά.