Πέρασαν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες

Όλες οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής με τα νέα στοιχεία που προκύπτουν μετά τις 30 Απριλίου 2011.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών στο τέλος του 2012 θα διαμορφωθούν: 

Στο 7,7% για την Εθνική, με βάση τα στοιχεία μέχρι τις 30 Απριλίου 2011. Εάν όμως συνυπολογισθούν οι ενέργειες ενίσχυσης των κεφαλαίων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ο δείκτης ανεβαίνει στο 9,7%. Στο 7,4% για την Alpha Bank, και στο 8,2% μετά τις ενέργειες ενίσχυσης κεφαλαίου στο 5,5%. 

Για το Τ.Τ μέχρι στο 7,1% μετά τις ενέσεις ρευστότητας στο 5,3%. Για την Πειραιώς στο 5,3% και στο 6,3% μετά την έκδοση, μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου και την δρομολογημένη πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο. Στο 4,9% για την Eurobank και στο 7,6% μετά την απορρόφηση της ΔΙΑΣ και την δρομολογημένη πώληση της θυγατρικής στην Πολωνία. Στο -0,8% για την ΑΤΕ μέχρι τις 30 Απριλίου και στο 6% μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στο 6,2% για την Κύπρου και στο 9,5% με τις ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν ανακοινωθεί. Στο 5,3% για τη Marfin μέχρι τις 30 Απριλίου που διαμορφώνεται στο 9,2% στη συνέχεια.

Μόνο η Εθνική και η Alpha Bank πέρασαν με άνεση το φετινό, αυστηρότερο τεστ αντοχής. Όλες οι τράπεζες προγραμματίζουν άμεσες κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης: η Εθνική πουλά μερίδιο της Τουρκικής θυγατρικής της, η Eurobank το μερίδιο της επίσης στην Τουρκική θυγατρική και η Πειραιώς προχωρά στην πώληση της θυγατρικής της στην Αίγυπτο της Piraeus Bank Egypt. Ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Βρετανική Standard Chartered. Η Alpha Bank έχει ήδη προωθήσει σε αύξηση κεφαλαίου και έκδοση δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές με στόχο την άντληση 2,5 δισ. ευρώ.