Ρυθμίσεις για την προώθηση των αποζημιώσεων σε Ασπίς, Commercial και Vdv

Τρεις αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την κάλυψη κατόχων συμβολαίων ασφαλιστικών εταιρειών Ζωής των οποίων οι άδειες ανακλήθηκαν, προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία την οποία πέρασε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την Ανάπτυξη και τη Δημοσιονομική Εξυγίανση».
 
Η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε το υπουργείο αποβλέπει στο να καταστήσει ελκυστικότερα χαρτοφυλάκια Ζωής με εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους τα οποία βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, αλλά και να δώσει «ανάσα» στο Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με υποχρεώσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ, έχοντας στα διαθέσιμά του κάποια λίγα εκατομμύρια.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση θεσμοθετεί τη δυνατότητα του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής να δανειοδοτηθεί από το δημόσιο έως το ποσό των 200 εκατ. ευρώ, καθώς και να καταβάλει τις αποζημιώσεις άτοκα και στην ημερομηνία λήξης του εκάστοτε συμβολαίου. Επίσης παρεμβαίνει νομοθετικά ώστε να προστατεύσει τους αναδόχους χαρτοφυλακίων Ζωής από αγωγές με τις οποίες ενδεχομένως να στραφούν εναντίον τους φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία παρανόμως σύναψαν συμβόλαια με ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Οι εν λόγω ρυθμίσεις είναι πιθανό να ξεκολλήσουν τις διαδικασίες αποζημίωσης εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Commercial Value και VDV Leben.
 
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 17 που έχει περιληφθεί από το υπουργείο Οικονομικών ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την Ανάπτυξη και τη Δημοσιονομική Εξυγίανση» προβλέπονται τα εξής:
 
– Το χαρτοφυλάκιο ζωής μεταβιβάζεται κατά τα λοιπά στον ανάδοχο με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του. Οι απαιτήσεις των φερόμενων ως ασφαλισμένων, των οποίων δεν έγιναν δεκτά τα νομιμοποιητικά έγγραφα από τον επόπτη χαρτοφυλακίων ζωής, ακολουθούν τη διαδικασία της ασφαλιστικής εκκαθάρισης και τυχόν δικαστικές διεκδικήσεις ασκούνται κατά του εκκαθαριστή. Στην περίπτωση αυτή παρακρατείται υπέρ της ασφαλιστικής εκκαθάρισης μέχρι την οριστική διευθέτηση της διαφοράς και δεν μεταβιβάζεται στον ανάδοχο το ανάλογο μέρος, όπως θα καθοριστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, των περιουσιακών στοιχείων που έχουν τεθεί σε ασφαλιστική τοποθέτηση ζωής.
 
– Το μέρος της απαίτησης από ασφάλιση ζωής που δεν αναλαμβάνεται από τον ανάδοχο σύμφωνα ικανοποιείται από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής κατά το χρόνο λήξης του αρχικού ασφαλιστηρίου συμβολαίου, ατόκως, κατά ποσοστό 70%. Όσα ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν ημερομηνία λήξης μετά το έτος 2024 θεωρείται ότι λήγουν στις 31/12/2024. Η απαίτηση υπολογίζεται όπως είχε διαμορφωθεί κατά την ημέρα ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της εταιρείας. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής δύναται να ικανοποιεί αιτήσεις πρόωρης εξόφλησης, μετά από συμβιβαστική μείωση της απαίτησης του ενδιαφερόμενου».
 
– Για την εκπλήρωση του παραπάνω ειδικού σκοπού, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να  χορηγεί δάνεια προς το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής μέχρι του συνολικού  ποσού των 200.000.000 ευρώ με την έκδοση και παράδοση, αντί μετρητών, ομολόγων αντίστοιχης αξίας. Η εξόφληση του δανείου θα γίνεται σε δέκα άτοκες ετήσιες δόσεις με περίοδο χάριτος οχτώ ετών. Από την ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, το δημόσιο αποκτά αυτοδίκαια ενέχυρο επί των 2/3 των συνολικών εσόδων του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής, που προέρχονται από τις εισφορές του άρθρου 10 αυτού του νόμου. Οι ειδικότεροι όροι του δανείου καθορίζονται με σχετική απόφαση του Υπουργού Οικονομικών. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής καταβάλλει στους καταναλωτές τα χρηματικά ποσά, που προβλέπουν οι διατάξεις αυτού του άρθρου, με τον όρο της νομότυπης παραίτησής τους από κάθε σχετική αξίωσή τους, εκκρεμούς ή μη ενώπιον των δικαστηρίων, κατά του Ελληνικού Δημοσίου».