back to top
25.2 C
Athens
Παρασκευή 14 Αυγούστου 2026

Ασφαλιστική αγορά: Κίνητρα, συνεργασίες και προκλήσεις για το υπόλοιπο του έτους

του Βάιου Κρόκου

Μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ρόλο στις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διεκδικεί από τη πλευρά της η εγχώρια ασφαλιστική αγορά, συνεισφέροντας περαιτέρω σε κοινωνία και επιχειρήσεις.

- Advertisement -

Τόσο οι συνέπειες της πανδημίας όσο και οι πολύ πρόσφατες καταστροφές ανέδειξαν τη κρισιμότητα που έχει ο ρόλος της ασφάλισης.

Τα τελευταία γεγονότα, μάλιστα, φέρεται πως αποτέλεσαν καταλύτη για την κινητροδότηση από την Πολιτεία στον κλάδο Περιουσίας (φοροαπαλλαγές σε ασφάλιση κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών), μια δέσμευση που ως γνωστόν έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό από αρμόδιους Υπουργούς.

- Advertisement -

Στο άμεσο – επόμενο – διάστημα ίσως υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις όπως διαφάνηκε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο μετασχηματισμός συνεχίζεται…

Κατά τα άλλα, οι μεγάλες αλλαγές στην αγορά βρίσκονται εν εξελίξει σε επίπεδο ψηφιακό μετασχηματισμού, δομών και νέων προϊόντων.

Παράλληλα, οι διεργασίες σε επίπεδο συνεργασιών στο πλαίσιο της διαφαινόμενης – περαιτέρω – συγκέντρωσης συνεχίζονται.

Σενάρια και φήμες για νέες συμφωνίες μετά τα Εθνική Ασφαλιστική – CVC, Generali – AXA και ΝΝ – MetLife παραμένουν στο προσκήνιο, με αρκετούς ανθρώπους της αγοράς να μην αποκλείουν ανακοινώσεις και εντός του 2021.

Σε άλλες εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του IW πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί νέα συνεργασία στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, στο πλαίσιο δημιουργίας ισχυρών σχημάτων με πανελλαδική ανταπόκριση και εξειδίκευση σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές παραμένουν οι προκλήσεις στη διαμεσολάβηση σε επίπεδο (αθέμιτου) ανταγωνισμού που εντοπίζεται τις περισσότερες φορές στο κλάδο Αυτοκινήτου.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία του ασφαλίστρου και την πολιτική των εταιρειών (μετά τις μειώσεις στο ασφάλιστρο το προηγούμενο διάστημα).

Σημαντικές και με σύμπνοια, ωστόσο, είναι οι θεσμικές πρωτοβουλίες στο τομέα της διαμεσολάβησης για τις ανάγκες και όλα όσα απασχολούν τους επαγγελματίες ασφαλιστές.

Ανοδικά η παραγωγή

Θετική είναι η εικόνα για ένα μήνα ακόμα στην αγορά καθώς η παραγωγή ασφαλίστρων κινείται ανοδικά. Για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2021, η συνολική παραγωγή διαμορφώνεται στο +9,4%.

Ισχυρός μοχλός στήριξης, μεταξύ άλλων ο κλάδος Ζωής και ειδικότερα τα συμβόλαια Ζωής συνδεδεμένα με επένδυση (Unit Linked) τα οποία για την ίδια περίοδο κινήθηκαν ανοδικά κατά 56,2%.

Ειδικότερα, ο τομέας της Υγείας συνεχίζει να παραμένει στο επίκεντρο και ο κλάδος Ασθενειών καταγράφει άνοδο 11,7%.

Αρνητικό πρόσημο – οριακά – η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων (-1,6%), ωστόσο για το μήνα Ιούνιο περνά σε θετικό πρόσημο (+0,5%).

Συνέχιση της ανάκαμψης στο αυτοκίνητο αναμένεται να καταγραφεί, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι άνθρωποι του κλάδου, τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο.

Για την συνολική εικόνα της παραγωγής, πάντως, οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς κάνουν λόγο για συνέχιση της ανοδικής πορείας σε ικανοποιητικό βαθμό, υπό το πρίσμα πως η επιστροφή στην κανονικότητα (με τις όποιες προσαρμογές λόγω πανδημίας – και όχι σε επιστροφή σε σκληρό lockdown) δεν θα διαταραχθεί…

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Allianz: Νέα εποχή κινδύνων αλλά και ευκαιριών σηματοδοτεί η ραγδαία ανάπτυξη data centers

Th. Lillelund: «Η ΤΝ μετατρέπει την τελευταία γενιά κέντρων δεδομένων σε κρίσιμη υποδομή» – Η παγκόσμια αγορά ασφάλισής τους θα υπερδιπλασιαστεί ως το 2030

Ο Όμιλος ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ παρών στη δημόσια διαβούλευση του ν/σ για την αρωγή και την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών

Υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης, της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών

Πολιτικό ραντεβού στο ΕΕΑ για την ιδιωτική ασφάλιση – Ο Χατζηθεοδοσίου φέρνει στο ίδιο τραπέζι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Εκπρόσωποι των κομμάτων θα παρουσιάσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τον χώρο της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Καλοκαίρι με… απρόοπτα: Η ασφάλιση στο επίκεντρο της καλοκαιρινής καθημερινότητας

Η καλοκαιρινή καμπάνια του Insurancemarket υπενθυμίζει ότι απρόβλεπτα περιστατικά μπορεί να προκύψουν ακόμη και στις πιο ανέμελες στιγμές

Ασφάλιση κατοικίας: Η πρόληψη πριν τις διακοπές μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική

Η ΩΡΙΖΩΝ Ασφαλιστική υπενθυμίζει μεταξύ άλλων ότι ένας σύντομος έλεγχος πριν από την αναχώρηση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των κινδύνων

Φιλικός Διακανονισμός: Η λύση που απλοποιεί και επιταχύνει την αποζημίωση ύστερα από τροχαίο

Η Apollon Insurance υπενθυμίζει τα ενός συστήματος που επιτρέπει, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την ταχύτερη διαχείριση των απαιτήσεων

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Αιμοδοσία τον Αύγουστο: Τι απαντά ο υπουργός στα δημοσιεύματα – Τι ισχύει για τις ελλείψεις

Ο φετινός Αύγουστος παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις αίματος διεθνώς λόγω παραγόντων όπως η έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου

Σύλληψη εργαζομένων ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης στο Νοσοκομείο Νίκαιας: Αντιδράσεις και ευθύνες

Ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει ότι η εταιρεία δεν είχε μεριμνήσει ούτε για τα βασικά

Ο Γιώργος Παπαδάκης νέος Head of Distribution στην AIG

Διευθυντικό στέλεχος που διαθέτει μεταξύ άλλων εμπειρία στη συνεργασία με μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μεσίτες ασφαλίσεων

Oι 4 συστημικές τράπεζες επενδύουν €4 δισ. για να φέρουν την ΤN στην καθημερινότητά μας

Η διακύβευση δεν είναι πλέον απλώς η «ψηφιακή εμπειρία», αλλά η ίδια η δομή του λειτουργικού κόστους

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: 8 οδηγίες για να είστε ασφαλείς στο νερό

Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί αθόρυβα, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα, συχνά χωρίς κραυγές ή άλλα εμφανή σημάδια