back to top
13.4 C
Athens
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2026

Ασφαλιστική αγορά: Κίνητρα, συνεργασίες και προκλήσεις για το υπόλοιπο του έτους

του Βάιου Κρόκου

Μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ρόλο στις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διεκδικεί από τη πλευρά της η εγχώρια ασφαλιστική αγορά, συνεισφέροντας περαιτέρω σε κοινωνία και επιχειρήσεις.

- Advertisement -

Τόσο οι συνέπειες της πανδημίας όσο και οι πολύ πρόσφατες καταστροφές ανέδειξαν τη κρισιμότητα που έχει ο ρόλος της ασφάλισης.

Τα τελευταία γεγονότα, μάλιστα, φέρεται πως αποτέλεσαν καταλύτη για την κινητροδότηση από την Πολιτεία στον κλάδο Περιουσίας (φοροαπαλλαγές σε ασφάλιση κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών), μια δέσμευση που ως γνωστόν έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό από αρμόδιους Υπουργούς.

- Advertisement -

Στο άμεσο – επόμενο – διάστημα ίσως υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις όπως διαφάνηκε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο μετασχηματισμός συνεχίζεται…

Κατά τα άλλα, οι μεγάλες αλλαγές στην αγορά βρίσκονται εν εξελίξει σε επίπεδο ψηφιακό μετασχηματισμού, δομών και νέων προϊόντων.

Παράλληλα, οι διεργασίες σε επίπεδο συνεργασιών στο πλαίσιο της διαφαινόμενης – περαιτέρω – συγκέντρωσης συνεχίζονται.

Σενάρια και φήμες για νέες συμφωνίες μετά τα Εθνική Ασφαλιστική – CVC, Generali – AXA και ΝΝ – MetLife παραμένουν στο προσκήνιο, με αρκετούς ανθρώπους της αγοράς να μην αποκλείουν ανακοινώσεις και εντός του 2021.

Σε άλλες εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του IW πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί νέα συνεργασία στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, στο πλαίσιο δημιουργίας ισχυρών σχημάτων με πανελλαδική ανταπόκριση και εξειδίκευση σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές παραμένουν οι προκλήσεις στη διαμεσολάβηση σε επίπεδο (αθέμιτου) ανταγωνισμού που εντοπίζεται τις περισσότερες φορές στο κλάδο Αυτοκινήτου.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία του ασφαλίστρου και την πολιτική των εταιρειών (μετά τις μειώσεις στο ασφάλιστρο το προηγούμενο διάστημα).

Σημαντικές και με σύμπνοια, ωστόσο, είναι οι θεσμικές πρωτοβουλίες στο τομέα της διαμεσολάβησης για τις ανάγκες και όλα όσα απασχολούν τους επαγγελματίες ασφαλιστές.

Ανοδικά η παραγωγή

Θετική είναι η εικόνα για ένα μήνα ακόμα στην αγορά καθώς η παραγωγή ασφαλίστρων κινείται ανοδικά. Για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2021, η συνολική παραγωγή διαμορφώνεται στο +9,4%.

Ισχυρός μοχλός στήριξης, μεταξύ άλλων ο κλάδος Ζωής και ειδικότερα τα συμβόλαια Ζωής συνδεδεμένα με επένδυση (Unit Linked) τα οποία για την ίδια περίοδο κινήθηκαν ανοδικά κατά 56,2%.

Ειδικότερα, ο τομέας της Υγείας συνεχίζει να παραμένει στο επίκεντρο και ο κλάδος Ασθενειών καταγράφει άνοδο 11,7%.

Αρνητικό πρόσημο – οριακά – η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων (-1,6%), ωστόσο για το μήνα Ιούνιο περνά σε θετικό πρόσημο (+0,5%).

Συνέχιση της ανάκαμψης στο αυτοκίνητο αναμένεται να καταγραφεί, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι άνθρωποι του κλάδου, τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο.

Για την συνολική εικόνα της παραγωγής, πάντως, οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς κάνουν λόγο για συνέχιση της ανοδικής πορείας σε ικανοποιητικό βαθμό, υπό το πρίσμα πως η επιστροφή στην κανονικότητα (με τις όποιες προσαρμογές λόγω πανδημίας – και όχι σε επιστροφή σε σκληρό lockdown) δεν θα διαταραχθεί…

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Γ. Παϊκόπουλος στο OPEN: Αναγκαία τα φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης

Χρόνιες παθογένειες της αγοράς αλλά και νέες προκλήσεις ανέδειξε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συντονιστών Ασφαλιστικών Πρακτόρων του ΕΕΑ

ΕΑΕΕ: Η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα το 2024

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία του 2024 για την εγχώρια ασφαλιστική αγορά αλλά και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον

Δ. Γαβαλάκης: «Η καθαρή, ενιαία φωνή του κλάδου έχει φτάσει στα αφτιά όλων των εμπλεκομένων»

Ο ΓΓ του ΕΕΑ μιλά για το ζήτημα των προμηθειών και τις διεργασίες στον χώρο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης

Ο δημόσιος λόγος του Χατζηθεοδοσίου μετράει – Υπερασπίζεται τον κλάδο χωρίς να εγκαταλείπει τον θεσμικό του ρόλο

Με ισχυρή θεσμική παρουσία και ξεκάθαρο μήνυμα για την προστασία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης η μεγάλη κινητοποίηση στο ξενοδοχείο Τιτάνια

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Νέο παραμετροποιημένο προϊόν στην αγορά από μεγάλη ασφαλιστική

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «IW», το νέο αυτό προϊόν θα είναι καθόλα ανταγωνιστικό και θα καλύπτει τα κενά της αγοράς

Είναι τελικά ακριβό το ασφάλιστρο για cyber insurance;

Όπως επισημαίνει ο Ν. Γεωργόπουλος, η προληπτική cyber insurance λειτουργεί ως «ο φακός μέσα στο σκοτάδι του ψηφιακού λαβύρινθου»

Το μήνυμα της Εθνικής Ασφαλιστικής προς τα Δίκτυα

Ο Κανονισμός του 2026, διευκρινίζεται, δεν είναι απλώς ένα σύστημα αξιολογήσεων και αμοιβών, αλλά εργαλείο αναγνώρισης και εξέλιξης για όλους

Η Εθνική Ασφαλιστική φέρνει το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή κοντά στους πολίτες

Μια κοινωνία που μαθαίνει, αγαπάει και προστατεύει τη φύση – και τελικά, προστατεύει τον ίδιο της τον εαυτό

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

ΕΟΠΥΥ: Νέο πλαίσιο για τις κλίνες ΜΕΘ στις ιδιωτικές κλινικές από το 2026

Με βάση το επικαιροποιημένο πρότυπο σύμβασης και τις διατάξεις του ΕΚΠΥ, αυστηροποιούνται οι κανόνες διαθεσιμότητας και αποζημίωσης των κλινών

Ταξίδι επιβράβευσης στο Μπουένος Άιρες για τους κορυφαίους συνεργάτες της Interasco

Κατά τη βραδιά των βραβεύσεων ο Κ. Σαΐας έθεσε μακροπρόθεσμο παραγωγικό στόχο τα €100 εκατ., με υψηλά τεχνικά αποτελέσματα, φερεγγυότητα και αξιοπιστία

Νέο παραμετροποιημένο προϊόν στην αγορά από μεγάλη ασφαλιστική

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «IW», το νέο αυτό προϊόν θα είναι καθόλα ανταγωνιστικό και θα καλύπτει τα κενά της αγοράς

Η Euroins συνεργάζεται με την Extra Assistance για μια αναβαθμισμένη εμπειρία πελάτη

Η συμφωνία φέρνει υπηρεσίες οδικής βοήθειας και φροντίδας ατυχήματος με ευνοϊκότερους όρους για τους ασφαλισμένους

Συνάντηση ΕλΔΑΠ με τον Γ. Κεφαλογιάννη ένα βήμα πριν την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας

Η επικείμενη υπογραφή αναμένεται να επισφραγίσει την ουσιαστική συμβολή του Δικτύου στο νομοσχέδιο «Ενεργή Μάχη»