back to top
18.2 C
Athens
Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2025

Ασφαλιστική αγορά: Κίνητρα, συνεργασίες και προκλήσεις για το υπόλοιπο του έτους

του Βάιου Κρόκου

Μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ρόλο στις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διεκδικεί από τη πλευρά της η εγχώρια ασφαλιστική αγορά, συνεισφέροντας περαιτέρω σε κοινωνία και επιχειρήσεις.

- Advertisement -

Τόσο οι συνέπειες της πανδημίας όσο και οι πολύ πρόσφατες καταστροφές ανέδειξαν τη κρισιμότητα που έχει ο ρόλος της ασφάλισης.

Τα τελευταία γεγονότα, μάλιστα, φέρεται πως αποτέλεσαν καταλύτη για την κινητροδότηση από την Πολιτεία στον κλάδο Περιουσίας (φοροαπαλλαγές σε ασφάλιση κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών), μια δέσμευση που ως γνωστόν έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό από αρμόδιους Υπουργούς.

- Advertisement -

Στο άμεσο – επόμενο – διάστημα ίσως υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις όπως διαφάνηκε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο μετασχηματισμός συνεχίζεται…

Κατά τα άλλα, οι μεγάλες αλλαγές στην αγορά βρίσκονται εν εξελίξει σε επίπεδο ψηφιακό μετασχηματισμού, δομών και νέων προϊόντων.

Παράλληλα, οι διεργασίες σε επίπεδο συνεργασιών στο πλαίσιο της διαφαινόμενης – περαιτέρω – συγκέντρωσης συνεχίζονται.

Σενάρια και φήμες για νέες συμφωνίες μετά τα Εθνική Ασφαλιστική – CVC, Generali – AXA και ΝΝ – MetLife παραμένουν στο προσκήνιο, με αρκετούς ανθρώπους της αγοράς να μην αποκλείουν ανακοινώσεις και εντός του 2021.

Σε άλλες εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του IW πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί νέα συνεργασία στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, στο πλαίσιο δημιουργίας ισχυρών σχημάτων με πανελλαδική ανταπόκριση και εξειδίκευση σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές παραμένουν οι προκλήσεις στη διαμεσολάβηση σε επίπεδο (αθέμιτου) ανταγωνισμού που εντοπίζεται τις περισσότερες φορές στο κλάδο Αυτοκινήτου.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία του ασφαλίστρου και την πολιτική των εταιρειών (μετά τις μειώσεις στο ασφάλιστρο το προηγούμενο διάστημα).

Σημαντικές και με σύμπνοια, ωστόσο, είναι οι θεσμικές πρωτοβουλίες στο τομέα της διαμεσολάβησης για τις ανάγκες και όλα όσα απασχολούν τους επαγγελματίες ασφαλιστές.

Ανοδικά η παραγωγή

Θετική είναι η εικόνα για ένα μήνα ακόμα στην αγορά καθώς η παραγωγή ασφαλίστρων κινείται ανοδικά. Για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2021, η συνολική παραγωγή διαμορφώνεται στο +9,4%.

Ισχυρός μοχλός στήριξης, μεταξύ άλλων ο κλάδος Ζωής και ειδικότερα τα συμβόλαια Ζωής συνδεδεμένα με επένδυση (Unit Linked) τα οποία για την ίδια περίοδο κινήθηκαν ανοδικά κατά 56,2%.

Ειδικότερα, ο τομέας της Υγείας συνεχίζει να παραμένει στο επίκεντρο και ο κλάδος Ασθενειών καταγράφει άνοδο 11,7%.

Αρνητικό πρόσημο – οριακά – η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων (-1,6%), ωστόσο για το μήνα Ιούνιο περνά σε θετικό πρόσημο (+0,5%).

Συνέχιση της ανάκαμψης στο αυτοκίνητο αναμένεται να καταγραφεί, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι άνθρωποι του κλάδου, τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο.

Για την συνολική εικόνα της παραγωγής, πάντως, οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς κάνουν λόγο για συνέχιση της ανοδικής πορείας σε ικανοποιητικό βαθμό, υπό το πρίσμα πως η επιστροφή στην κανονικότητα (με τις όποιες προσαρμογές λόγω πανδημίας – και όχι σε επιστροφή σε σκληρό lockdown) δεν θα διαταραχθεί…

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Χ. Φυτέα: Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής δεν αντικαθίσταται από τεχνολογία

Η πρόσφατη παρέμβαση της Χριστίνας Φυτέα στην τηλεόραση του OPEN έβγαλε ξεκάθαρη είδηση...

Η απόφαση του ECOFIN και η «σιωπηλή» ευκαιρία για την ασφαλιστική αγορά

Οι δασμοί στα μικροδέματα αφορούν και την ασφαλιστική βιομηχανία, η οποία καλείται να δει αυτή την εξέλιξη στρατηγικά

Ο «αόρατος εχθρός» της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και των διαμεσολαβητών

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ελληνική ασφαλιστική αγορά δεν είναι μια εξωτερική κρίση, αλλά η αδράνεια απέναντι στις αλλαγές

Στον Βόλο ο Πρόεδρος του EΕΑ – Επίσημος καλεσμένος στην επετειακή εκδήλωση των 20 χρόνων του Συνδέσμου Διαμεσολαβούντων Ασφαλειών Μαγνησίας

Στη διάρκεια της βραδιάς αναμένεται να τιμηθούν πρόσωπα και συνεργασίες που στήριξαν την πορεία του Συνδέσμου όλα αυτά τα χρόνια

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Black Friday και ασφαλιστική κάλυψη

Eυκαιρία για την ασφαλιστική αγορά να αναδείξει τον ρόλο της στην προστασία επιχειρήσεων και καταναλωτών

Εγγυήσεις, πυρκαγιές και αστικές προδιαγράφουν το μέλλον

Τη νέα τάση της ασφαλιστικής αγοράς υποδεικνύουν τα στατιστικά της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά ωριμάζει… πέρα από τους αριθμούς!

Η νέα αναφορά της ΕΑΕΕ για την παραγωγή ασφαλίστρων 9μήνου δίνει σαφή εικόνα της δυναμικής που αναπτύσσεται

Οι συλλογικές συμβάσεις βγαίνουν… από τα μνημόνια – Βίντεο

Οι τρεις άξονες της νέας Κοινωνικής Συμφωνίας και τα επόμενα βήματα

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Η πράσινη ασφάλιση ως ανάγκη: Η Ελλάδα μπροστά στην πρόκληση της περιβαλλοντικής ευθύνης

Οι Μεσίτες Ασφαλίσεων, ως γέφυρα μεταξύ επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, έχουν χρέος να πρωτοστατήσουν σε αυτήν τη μετάβαση

ΕΕΑ: Δίκαιο το αίτημα των ΕΑΔΕ και ΣΠΑΤΕ για απόφαση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το Επιμελητήριο εκφράζει την πεποίθηση ότι η διοίκηση της εταιρείας θα ανακαλέσει την αιφνιδιαστική και επιβαρυντική για τους συνεργάτες της απόφαση

Υδρόγειος Ασφαλιστική: Τι θα διαβάσετε στο νέο τεύχος του περιοδικού VOICE

Με κεντρικό θέμα «Ydrogios Digital Academy: Γίνε μέρος του αύριο της ασφάλισης»

Το insurancemarket φέρνει την ασφάλιση πιο κοντά στους οδηγούς

Καμπάνια 5 εβδομάδων έτρεξε η πλατφόρμα προκειμένου να ενισχύσει την ασφαλιστική συνείδηση και να προβάλει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα

Το 3rd Athens Property Conference ’25 έρχεται 2/12 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

20 έγκριτοι ομιλητές αναλύουν τα δεδομένα και τις τάσεις στα ακίνητα - Στην ατζέντα του συνεδρίου και τα ασφαλιστήρια